Hier dien je op te letten bij de aanschaf van het juiste matras

Je koopt niet zomaar een matras. Matrassen zijn producten waar enorm veel factoren in overweging genomen moeten worden voordat deze worden aangeschaft. Wanneer je dit doet, zul je jaren van een goed matras kunnen genieten. Een matras dient comfortabel en ondersteunend te zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de factoren waar je op dient te letten bij het kopen van een matras. 

Jouw lichaam en slaapgewoonten

Voordat je een matras koopt is het belangrijk om te weten hoe je meestal slaapt. Slaap je voornamelijk op je rug? Dan heb je een matras nodig dat de natuurlijke kromming van de rugwervel goed ondersteunt. Slaap je op je linker- of rechterzij? Dan moet je op zoek gaan naar een matras dat de drukpunten op de heupen, ribben en schouders verlicht. Een andere belangrijke factor die een rol speelt bij het aanschaffen van een matras is jouw lichaamsgewicht. Ben je wat zwaarder? Zoek dan naar een stevig matras, zodat het matras je lichaam voldoende ondersteuning biedt. 

De beschikbare ruimte en gewenste grootte

Bij het kopen van een matras moet je goed weten welk formaat past. Meet je bedframe goed op en koop een matras dat hier perfect bijpast. Slaap je in een klein tweepersoonsbed? Kies dan een matras in de maat 140 x 200 cm. Heb je een eenpersoonsbed in de slaapkamer staan? Dan is een matras van 70 tot 90 cm in de breedte geschikt voor jou. Meet voordat je naar een beddenwinkel gaat, dus altijd eerst je bedframe op. Zonder deze informatie kun je weinig… 

De verschillende soorten matrassen

een goed matras

Er zijn veel verschillende soorten matrassen beschikbaar op de markt. Denk bijvoorbeeld aan een matras van latex of traagschuim. Elk matras heeft zo zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Laat je in de matrassenwinkel dus goed informeren over al deze matrassen en kies voor een matras die goed past bij jouw voorkeuren en slaapgewoonten. 

Lees ook: Tips om je slaapkamerkast opgeruimd te houden

Proefperiode en retourbeleid

Een matras is nogal een grote aankoop en je wil er zeker van zijn dat het gekozen matras daadwerkelijk lekker ligt en aan al je wensen voldoet. Controleer daarom altijd of de (online) winkel waar je je matras aanschaft een proefperiode of retourbeleid aanbiedt. Dit is van enorme waarde! 

Een matras is een belangrijke aankoop in je leven. Neem hier dus de tijd voor! Houd rekening met je gewicht, slaapgewoonten, de verschillende soorten matrassen, de gewenste grootte en de mogelijkheden tot proefperiodes en retourneringen.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Helpt mensen graag verder om hun droominrichting te realiseren. Van binnen tot buiten - overal wil hij zijn steentje aan bijdragen.

Artikelen: 113