De ideale haagplant voor in je tuin

Als je op zoek bent naar een afscheiding, bijvoorbeeld voor in de tuin, zul je misschien niet direct aan een plant of een boom denken, maar een ideale haagplant kan eigenlijk de perfecte oplossing zijn voor het creëren van privacy en een sfeervolle groene omgeving.

De meeste planten of bomen verliezen in de herfst hun bladeren of de bladeren worden bruin. Door het verlies van bladeren wordt de plant of boom kaal waardoor je het effect van de afscheiding kwijt bent. 

De Taxus Baccata

De Taxus Baccata, ook wel de Venijnboom genoemd, heeft geen last van afvallende of verkleurende bladeren in de herfst. Hij blijft ook in de herfst en winter mooi van kleur waardoor het effect van de afscheiding zichtbaar blijft. De Taxus Baccata is een conifeer uit de Taxus familie. Hij komt op verschillende plekken op de wereld voor zoals in Europa maar ook in Azië en Afrika.

Taxus Baccata, de ideale haagplant

De Taxus Baccata is erg sterk en daarnaast ook bestand tegen alle seizoenen, hij houdt alleen niet van extreme hitte of extreme kou. Het beste is daarom ook om de Taxus bij aanschaf te planten tussen eind september en begin april. Zorg er dan wel voor dat het op dat moment niet vriest want bevroren grond is niet fijn om in te moeten graven. Voor de Taxus Baccata zelf maakt bevroren grond niets uit. De Taxus Baccata is de ideale haagplant

De Taxus Baccata kan in de zomer goed tegen de volle zon maar ook op een schaduwrijke plek zal hij het erg goed doen. Het is van belang om de Taxus Baccata nooit teveel water te geven. Dat is eigenlijk het enige waar deze mooie haag niet tegen kan. Een teveel aan water kan uiteindelijk zorgen voor wortelrot waardoor de haag er bruin uit gaat zien en uiteindelijk niet zal overleven. De keerzijde hiervan is dat de haag ook bruine bladeren zal krijgen als hij uitdroogt. Het is dus van groot belang de haag goed in de gaten te houden, bij extreme hitte maar ook bij extreme kou. 

Een ware decoratie voor in je tuin

Een Taxus haag wordt overigens niet alleen gebruikt als afscheiding. De haag wordt ook gebruikt ter decoratie in tuinen. De hagen kunnen gesnoeid worden en je kunt er de vorm aangeven die je zelf het beste vindt passen bij jouw tuin. Hoe vaker je de haag snoeit, hoe voller de haag uiteindelijk zal gaan worden. Overigens is het ook met snoeien van groot belang rekening te houden met extreem weer. Snoeien bij extreme kou is niet goed maar snoeien van de haag bij extreme hitte is ook niet goed. Bij extreme hitte kunnen de takken namelijk flink uitdrogen en dit zal de haag geen goed doen. 

Een Taxus Baccata groeit langzaam. Daardoor kan hij oud maar ook heel hoog worden. Juist omdat de Taxus Baccata goed bestand is tegen periodiek snoeien en omdat hij goed en sterk vertakt, is de Taxus Baccata erg geschikt om als heg of als haag te gebruiken. 

Goed advies bij de kweker

Wanneer je nou op zoek bent naar een haagplant, ter decoratie of te gebruiken als afscheiding, zou ik zeker aanraden om eens een kijkje te nemen bij Taxus Topper. Zij hebben een uitgebreid assortiment en leveren vanuit een eigen kwekerij. Als je daarnaast vragen hebt over bijvoorbeeld snoeien of heb je ergens anders hulp bij nodig, staan zij voor je klaar.

Daarnaast wordt je Taxus Baccata van TaxusTopper aan huis bezorgd binnen enkele werkdagen. Ook goed om te weten is dat het nieuwe plantseizoen van de Taxus Baccata halverwege september start. 

Lees ook: Zo creëer je een insectvriendelijke tuin vol leven

Yvonne Blom
Yvonne Blom

Ik ben Yvonne en ik woon in de mooie provincie Zeeland.
Naast mijn dagelijks werk als leerkracht heb ik een passie voor interieur.
Ik vind het heerlijk om in mijn huis bezig te zijn. Daarnaast ben ik dol op mijn planten.
Ik heb altijd nieuwe ideeën voor de inrichting van ons huis. Via mijn Instagram account inspireer ik en doe ik veel inspiratie op.
Ik vind het dan ook leuk dat ik regelmatig een artikel mag posten op Huislijn.nl.

Artikelen: 5