Lekkages en sanitaire rampen snel opgelost

Iedereen met een oud huis herkent het wel: verstoppinkje hier, verstoppinkje daar… en natuurlijk nog veel meer van die irritante ongemakken. Nu heeft een oud huis voor mij altijd veel charmes gehad. De sfeer van zo’n oud huis, waar complete levens zich hebben afgespeeld, is niet in een nieuwbouwwoning te vangen (al hebben nieuwbouwwoningen weer hele andere charmes!). Maar er zijn dingen waar ik niet van houd, en dat zijn van die onverwachtse rampen… Lekkende leidingen of verstopte rioolbuizen ofzo… en dan natuurlijk áltijd in het weekend of midden in de nacht… Een goeie loodgieter is voor ons dan ook goud waard!

Droomhuis met lekkage…

En hoewel wij in het begin toen wij ons oude droomhuisje kochten, het meeste leidingwerk hebben laten vervangen, zit er nog een klein stukje oud(er) leidingwerk in. Dit zag er nog prima uit omdat het ergens in de jaren ’80 nog vervangen was. We vonden het toendertijd onnodig om dit gelijk te vervangen. Maar inmiddels liggen de 80’er jaren al zo’n 40 jaar achter ons… en bleek dat er tóch ergens een lekkage aan dit leidingwerk is ontstaan. Ik had het eerst niet zo in de gaten, omdat er in een badkamer wel vaker wat water bij de radiator lag (achteraf logisch). Maar toen ik ’s nachts naar het toilet ging, lag er wéér (of nog?) een fikse plas water… En dat was meer dan zomaar wat verdwaalde spetters. Nadat ik even goed gekeken had zag ik al waar het vandaan kwam. Oh, wat haatte ik dit! Ik zag het water gewoon langs de leiding stromen. De plas water werd al snel groter. Wachten met bellen tot na 9.00 uur leek me niet verstandig… Dit moest gewoon zo snel mogelijk worden opgelost. Onze vaste loodgieter is 24/7 te bereiken voor spoedgevallen. Nou, dít vond ik wel een spoedgeval eigenlijk.

dakinspectie - lekkage

Hulpnummer voor spoedgevallen bij de hand

Nou, dan sta je daar in je pyjama, midden in de nacht, om een loodgieter te bellen. Maar ooohhh wat ben je dan blij dat ze komen! En nóg blijer wanneer ze het hebben gerepareerd! De monteur is een poos bezig geweest, maar goed, de klus is geklaard en de lekkage is verholpen. Het is heel vernuftig hóe ze zo’n lekkage weten op te sporen en te verhelpen. Dit is toch wel een vak apart. Waar je zelf úren staat aan te modderen, hebben zij dit zó voor elkaar.

Nu heb ik al járen een hulpnummer van onze (spoed)loodgieter in m’n lijst met belangrijke telefoonnummers staan. Het heet Loodgieter Den Haag, maar ze werken in een hele wijde cirkel om Den Haag heen. We hebben ze al vaker voor een spoedklus over de vloer gehad toen we gedoe hadden met een verstopte afvoer (ook zo’n nachtmerrie). Maar ook voor het onderhoud aan de ketel komen ze jaarlijks. Een verwarmingsketel schoonmaken kun je zelf niet. Dat moet je echt uitbesteden. Ook in het kader van de veiligheid. Of beter gezegd, júist in het kader van de veiligheid.

Lees ook: Tuinpoorten: zorg voor veiligheid op je terrein

Badkamer vervangen

Volgend jaar zomer willen we graag de hele badkamer vervangen. Dit gaat een hele grote klus worden omdat ook al het leidingwerk verplaatst moet worden. Maar volgens de monteur doen zij dit dagelijks én dat al jaren lang. Dus ervaring hebben ze daar wel mee. Dit soort grote klussen besteden we liever uit aan vakmensen. Het grote voordeel van een professionele loodgieter is dat zij verstand hebben van zowel het leidingwerk als ook van het sanitair. Zij hebben, naast de juiste materialen en gereedschappen, ook de nodige kennis. Zelf een badkamer installeren is voor in ons geval vragen om problemen (zowel op de korte als op de langere termijn…) Handig dus om dit adresje binnen handbereik te houden.

Tip: Zorg dat je op een vindbare plek in je mobiel en/of adressenboekje  (zelfs midden in de nacht…) een telefoonnummer hebt staan voor spoedgevallen. Maar ook voor andere (sanitaire) klussen die niet te lang kunnen wachten. Lekkages, verstoppingen en andere problemen geven je namelijk niet altijd alle tijd om te zoeken naar een goeie loodgieter. En sowieso is een adresje voor een goeie loodgieter niet verkeerd om binnen handbereik te hebben.

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

*Woonblogger *content creator *interieur-stylist Daarnaast een groot liefhebben van kunst (in alle vormen) en klassieke muziek.
Moeder van 4 kinderen en werkzaam in een woonwinkel.

Artikelen: 22