Ook senioren kunnen nog steeds een hypotheek krijgen

Banken richten zich voor het verstrekken van hypotheken niet op huizenkopers en huizenbezitters vanaf 60 jaar. Toch zijn er tegenwoordig ruime mogelijkheden om ook met een hogere leeftijd nog steeds een hypotheek af te sluiten. De seniorenhypotheek biedt namelijk uitkomst. Ook voor het verbouwen en het verduurzamen van de woning.

Er zijn drie redenen voor het afsluiten van een (tweede) hypotheek, namelijk voor het kopen van een huis, voor het verbeteren of aanpassen van de eigen woning of je wilt gewoon de overwaarde opnemen. Bij de laatste twee opties maak je gebruik van de in de afgelopen jaren opgebouwde overwaarde. De leeftijd van de aanvrager van de hypotheek speelt een rol, maar dat betekent niet dat senioren geen mogelijkheden meer hebben.

Senioren kunnen minder lenen

Het afsluiten van een hypotheek wordt lastiger vanaf het moment dat je minder dan 10 jaar verwijderd bent van de ingangsdatum van je pensioen. Vanaf dat moment houden geldverstrekkers bij het berekenen van de maximale hypotheek namelijk rekening met de hoogte van het pensioeninkomen. Het pensioeninkomen is normaal gesproken lager in vergelijking met het inkomen vóór pensionering, dus hierdoor kun je minder aan hypotheek krijgen. Ook moet je de hypotheek weer afbetalen in een kortere periode. Hierdoor is de aflossing per maand hoger. Dit is voor een deel te ondervangen met een aflossingsvrije hypotheek, maar deze hypotheekvorm heeft een groot nadeel. Je lost namelijk niet af, waardoor de schuld maximaal blijft.

Senioren kunnen minder lenen

Ook senioren kunnen een huis kopen

Voor senioren gelden beperkingen die niet gelden voor jongeren. Wat hierin het beleid is, kan verschillen per bank. Een bank kan een hogere rente rekenen en een lagere maximale hypotheek aanhouden voor senioren. Toch kunnen ook senioren een huis kopen. Vooral senioren die al een huis bezitten met overwaarde, hebben ruime mogelijkheden. Door de overwaarde kan een volledig aflossingsvrije hypotheek mogelijk zijn voor de volgende koopwoning. Hierdoor kun je kopen en lage maandlasten krijgen. Je betaalt met deze hypotheekvorm namelijk alleen rente en geen aflossing of premie voor een overlijdensrisicoverzekering.

De overwaarde gebruiken voor het verbouwen of het verduurzamen

Door het verbouwen van je woning kun je het huis aanpassen aan je wensen. Je wilt bijvoorbeeld een slaapkamer en een badkamer op de begane grond of je gaat je woning goed isoleren en zonnepanelen op het dak leggen. Met een overwaarde hypotheek gebruik je hiervoor de overwaarde in de woning. Uiteraard krijg je hierdoor wel weer (hogere) hypotheeklasten, maar de maandlasten kunnen beperkt blijven. Ook in dit geval kun je namelijk kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek.

Lees ook: Verduurzaam je woning zonder een grote verbouwing

Of kiezen voor een opeethypotheek

Er is ook nog een derde manier denkbaar voor senioren om een hypotheek op te nemen. Je kunt de overwaarde deels opnemen. Je hebt bijvoorbeeld een overwaarde van €150.000 en €50.000 hiervan wil je gebruiken om op vakantie te gaan en je gaat het geld schenken aan de kinderen. Met de opeethypotheek kun je ook je inkomen verruimen. Je krijgt het bedrag namelijk gewoon op je rekening gestort. Ook met een relatief laag inkomen kun je gebruikmaken van de opeethypotheek.

In een gesprek met een hypotheekadviseur kun je de mogelijkheden verkennen en je hoort ook gelijk wat de gevolgen zijn. Wat gaat het jou per maand kosten en wat zijn de voordelen van de diverse opties?

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36