Ambachtelijke meubelmakers: De helden van het verleden die het heden Inspireren

Het zijn niet alleen de verhalen en het ontwerp die een designklassieker bijzonder en uniek maakt, maar ook de toegepaste technieken van de ontwerper en/of maker. Vervaardigd van natuurlijke materialen met veel aandacht voor bijzondere details en met veel trots is gemaakt. Items die tientallen jaren in uitmuntende staat blijven. Tegenwoordig brengen grote merken maar liefst 4, soms wel 6, collecties uit per jaar. Als interieurontwerper zie ik de effecten die deze massaproductie met zich meebrengt want ambacht en kennis verdwijnen helaas steeds meer op de achtergrond.

Hoe en waar begin je met het mixen van vintage?

Het mixen van oud en nieuw in het interieur kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je een aantal vintage woonaccessoires toevoegen voor een subtiel vintage sfeertje maar je kunt ook verschillende woonstijlen met elkaar combineren, zoals retro designklassiekers mixen met moderne items. Hier een paar tips om je op weg te helpen:

  • Laat je inspireren door je woning: als je niet weet waar je moet beginnen is de architectonische stijl van je eigen woning een heel mooi startpunt. Glas in lood ramen, terrazzo vloeren, terracotta tegels, houten balken of bakeliet deurklinken zijn visuele kenmerken die je goed op weg kunnen helpen.
  • Balans: begin met één of twee vintage stukken als eyecatchers in de ruimte. Bijvoorbeeld een vintage stoel, dressoir, schilderij of eettafel.
  • Hou het eenvoudig: Probeer niet te veel verschillende stijlen in één ruimte te mixen, zo voorkom je dat het eruitziet als een bij elkaar geraapt rommeltje.
  • Volg je gevoel: Vertrouw op je gevoel en intuïtie bij het mixen van stijlen. Onderaan de streep is het belangrijk, misschien wel belangrijkste, dat het voor jou goed aanvoelt. Laat Pinterest of Instagram een inspiratiebron zijn maar niet een exacte kopie van een mooi plaatje.
Hoe en waar begin je met het mixen van vintage
Bron: de Machinekamer

De toekomst van ambacht

Al tientallen jaren krijgen jongeren het advies “Ga vooral een ICT of technische studie volgen voor een baanzekerheid.” Als voormalig technisch corporate recruiter kan ik dat zeker beamen. Maar laten we niet vergeten dat er nog een andere, vaak over het hoofd gezien, sector is die minstens zo waardevol is: de wereld van ambachtelijke meubelmakers, interieurbouwers, timmermannen en stoffeerders. Het vinden van een meubelmaker die met veel passie volgens traditionele ambachten met natuurlijke materialen zoals massief hout werkt, wordt steeds uitdagender. De vraag is groot en (geschoold) personeel vinden en aantrekken blijkt in de praktijk een lastige klus.

De Machinekamer is een prachtig voorbeeld waarin vintage en moderne design filosofie worden samengebracht, met respect voor de geschiedenis en een blik op de toekomst. In 2006 opgericht door Rick en Olger met als doel verloren schatten een nieuw leven te geven. Online vind je een indrukwekkende collectie van vintage stoelen, banken, tafels, verlichting en handige opbergers. Maar natuurlijk is een bezoek aan hun showroom in Zaandam en Utrecht meer dan de moeite waard om de design schoonheden persoonlijk te bewonderen.

Met hun opgedane kennis en ervaring in het opknappen en restaureren van bijzondere vintage vondsten hebben ze Sav & Økse opgericht. Een nieuw merk ontstond waarin ze hun creatieve ideeën konden uiten in Scandinavisch design volgens oude ontwerptechnieken.

Uniek interieur met een persoonlijke stijl

In plaats van een dertien in een dozijn interieur met massa geproduceerde accessoires en meubels creëer je door het mixen van oud en nieuw een uniek interieur met een persoonlijke stijl. Een interieur waarover is nagedacht en elk item zorgvuldig en bewust is uitgekozen, items waar je zuinig op bent en koestert zodat je kinderen er later eventueel ook nog van kunnen genieten. Dát is de sleutel tot een tijdloos en authentiek interieur.

Noura Baltagi
Noura Baltagi

Na een carrière als corporate recruiter heb ik de creatieve sprong gewaagd met Desert Rose Interior Design. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een inspirerende online plek waar alles in het steken staat van vintage, eerlijke producten en slow living. Daarnaast vind ik her heerlijk om te schrijven. En dan natuurlijk vooral over vintage. Ik vind het leuk dat mij eerste artikelen op Huislijn.nl zijn geplaatst.

Artikelen: 6