Maak jouw nieuwe woning bestand tegen houtrot

Houtrot is iets dat helaas veel voorkomt in hout, voornamelijk wanneer het buiten staat en zo dus in aanraking komt met verschillende weersomstandigheden. Houtrot veroorzaakt flinke schade aan het hout en dat wil je natuurlijk voorkomen. Heb je dus een nieuwe woning, dan is het verstandig om je woning eens goed na te gaan en bestand te maken tegen houtrot. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten en hoe je dat precies doet.

Wat is houtrot?

Houtrot is wat het woord letterlijk eigenlijk al zegt: rottend hout. Het ontstaat wanneer er vocht bij hout kan komen en dat niet snel genoeg opdroogt. Hierdoor wordt het hout zacht en brokkelt het af, waardoor structuren en constructies uiteindelijk vergaan. Omdat kozijnen vaak van hout gemaakt zijn en aan de buitenkant van de woning hangen, zijn deze erg vatbaar voor houtrot. Het ontstaat dan ook vaak in kozijnen.

Checken op houtrot

Heb je een nieuwe woning gekocht? Gefeliciteerd! Er is nu waarschijnlijk een hoop wat je moet regelen en doen. Eén van die dingen is je woning checken op houtrot. Ga het hout dat buiten staat, zoals bijvoorbeeld de kozijnen, na op houtrot. Je herkent het door bijvoorbeeld scheurtjes in de verf, of luchtbellen onder de verf. Als je te maken hebt met houtrot, wordt het hout ook zacht. Druk daarom op het hout en voel of het hout zacht en sponzig aanvoelt. Is dat het geval? Dan heb je waarschijnlijk te maken met houtrot.

Houtrot repareren

houtrot repareren

Houtrot is gelukkig goed te repareren. Is het hout waar je hetin hebt ontdekt geschilderd, dan moet je eerst de verf wegschuren. Vervolgens kun je het verrotte hout weghalen, bijvoorbeeld met een houtfrees. Zorg ervoor dat je echt al het rotte hout weghaalt, het is beter om iets te veel te verwijderen dan te weinig. Als je al het rotte hout hebt weggehaald, moet je het hout eerst laten drogen. Doe dat niet met een föhn, want dan blaas je het vocht juist het hout in. Je kunt het hout het beste gewoon aan de lucht laten drogen. Is het hout droog, dan ga je aan de slag met een houtrotvuller. De houtrotvuller moet na gebruik een paar uur uitharden, waarna je deze kunt schuren en schilderen. Zo is er naderhand niets meer van de reparatie te zien.

Lees ook: Woning van hout? Check hier de 5 voordelen

Houtrot voorkomen

Houtrot is goed te voorkomen. Dit doe je door ervoor te zorgen dat er geen vocht bij het hout kan komen. Zorg er daarom voor dat je het hout goed schildert en dat het schilderwerk ook in goede conditie blijft. Over het algemeen wordt aangeraden dat je iedere vijf jaar je kozijnen schildert. Zo voorkom je dat er vocht bij het hout kan komen én blijft je schilderwerk er netjes uitzien.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252