Kunststof buitenshuis: een aantal mogelijkheden

Naast bakstenen werd er vroeger voornamelijk hout gebruikt aan de buitenkant van woningen. Ook nu zijn er nog genoeg huizen met hout aan de buitenkant, maar dit aantal neemt steeds verder af. Mensen kiezen namelijk vaker voor kunststof. Vandaar dat de mogelijkheden op dit gebied alsmaar groter zijn geworden. Benieuwd hoe je dit materiaal buitenshuis toe kunt passen. Hieronder staan een aantal opties op een rijtje.

Kozijnen

Woon je in een relatief oud huis? Grote kans dat de kozijnen nog van hout zijn. Op zich is hier niets mis mee, maar na verloop van tijd kan de staat van je kozijnen verslechteren. Houten kozijnen kunnen bijvoorbeeld gaan rotten. Als jouw kozijnen in slechte staat verkeren, kun je proberen om ze op te lappen. Een andere optie is nieuwe kozijnen plaatsen. Je kunt in dat geval opnieuw voor hout kiezen, maar ook voor kunststof. De kunststof variant is misschien wat duurder in de aanschaf, maar hij gaat veel langer mee. Ze nemen namelijk geen vocht op en verkleuren niet door het weer.

kunststof vensterbank

Deuren

Vanwege de vele voordelen die kunststof kozijnen met zich meebrengen, zijn er steeds meer mensen die voor kozijnen van dit materiaal kiezen. Toch is dit niet het enige kunststof dat je buitenshuis toe kunt passen, want er zijn ook deuren van kunststof. Oude huizen hebben vaak nog houten deuren, maar in nieuwbouwhuizen zijn de buitendeuren meestal van kunststof. Ondanks dat ze blootgesteld worden aan verschillende weersomstandigheden, blijven ze mooi zonder dat je hier veel tijd in hoeft te steken. Het is namelijk al voldoende om ze eenmaal per jaar schoon te maken.

Gevelbekleding

Vroeger was het normaal dat huizen volledig gebouwd werden van steen, maar er wordt vandaag de dag steeds vaker voor een combinatie gekozen. Zo zien we bijvoorbeeld vaak dat een deel van de gevel bekleed wordt met kunststof rabatdelen. Dit is niet altijd de goedkoopste optie, maar je woning krijgt er wel een bijzondere uitstraling door. Bovendien zijn de mogelijkheden met kunststof nagenoeg eindeloos. Kunststof gevelbekleding is namelijk verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Hierdoor is de kans groot dat er ook een kleur tussen zit die matcht met jouw bakstenen, kozijnen en deuren.

Boeidelen

De randen van het dak worden vaak afgewerkt met boeidelen. Je dak krijgt hierdoor niet alleen een mooie uitstraling, maar boeidelen beschermen bovendien de dakranden en de dakconstructie tegen de verschillende weersomstandigheden. Ze worden vaak gemaakt van hout, maar je kunt ook voor kunststof kiezen. Omdat de dakranden zich op grote hoogte bevinden en je er weinig van ziet, kies je misschien voor de goedkoopste boeidelen. Je komt in dat geval bij hout uit. Besef je alleen wel dat je houten boeidelen moet onderhouden. Hiervoor moet je eens in de zoveel jaar de ladder of steiger op en dat is met kunststof boeidelen niet nodig.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 214