Het onderhoud van zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen in het algemeen weinig onderhoud nodig hebben, is het zeker raadzaam om deze zo nu en dan grondig te controleren op eventueel vuil. Het vuil kan zich op termijn ophopen en een grote (negatieve) invloed hebben op jouw rendement.

Maar hoe kun je de zonnepanelen reinigen zonder de onderdelen te beschadigen? In dit artikel zullen wij meer informatie geven over het belang en de stappen rondom de schoonmaak van jouw zonnepanelen. Lees snel verder!

Waarom moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

De zonnepanelen zijn voorzien van een speciale laag, waardoor het vuil gemakkelijk weggespoeld wordt door sneeuw en regen. Daarbij liggen de zonnepanelen schuin, waardoor alle bladeren en takjes vanzelf van de zonnepanelen vallen. Waarom moet ik alsnog mijn zonnepanelen controleren op vuil?

Regen is helaas niet zo effectief als schoonmaakbeurt met sponsjes en borstels. Vogelpoep en vastgeplakte bladeren zullen immers niet geheel verwijderd worden door een regenbui. Om alsnog te kunnen genieten van een optimaal rendement, is grondige reiniging regelmatig nodig.

Het reinigen van de zonnepanelen

Bij het bevestigen van de zonnepanelen zal de installateur hoogstwaarschijnlijk al meer informatie met betrekking tot de schoonmaak van de panelen hebben verstrekt. Het is belangrijk om geen gewoon schoonmaakmiddel te gebruiken. Dit kan strepen achterlaten en zorgen voor reflectie, waardoor het rendement juist vermindert. Dit wil je juist voorkomen!

Om de zonnepanelen op een zorgvuldige manier te reinigen, zul je een zachte doek, spons of borstel nodig hebben. Daarbij kun je gebruikmaken van ontkalkt of demi water in combinatie met een biologisch schoonmaakmiddel. Indien jij niet bij de zonnepanelen kan komen, kan een waterspuit een goed hulpmiddel zijn.

Schoonmaken in de toekomst

zonnepanelen op het dak

Tegenwoordig wordt er al nagedacht over de toekomstige reiniging van zonnepanelen. Hoe kunnen we de reiniging vergemakkelijken, zodat bewoners niet zelf het dak op hoeven, maar de zonnepanelen wel op de juiste manier worden gereinigd? Een Japans bedrijf is inmiddels begonnen met de ontwikkeling van een oplossing.

Lees ook: Waarom steeds meer mensen voor kunststof kozijnen kiezen

In de toekomst zal het mogelijk zijn om onze zonnepanelen te laten reinigen door een robot. Deze robot vertoont gelijkenissen met een robotstofzuiger en maakt gebruik van water, een speciaal schoonmaakmiddel, een roterende borstel en een trekker om het vuil van de panelen te verwijderen. Met een volle accu kan de robot een oppervlakte van ruim 100m² schoonmaken. Hoewel dit apparaat voornamelijk bedoeld is voor grote oppervlakken, zullen er hoogstwaarschijnlijk ook varianten beschikbaar komen die geschikt zijn voor kleinere panelen. Helaas zullen zonnepanelen voorlopig nog met de hand schoongemaakt moeten worden.

Op zoek naar locatiegebonden zonnepanelen en wil jij zonnepanelen in Den Haag kopen of in Rotterdam zonnepanelen laten leggen? Zoek makkelijk online naar de mogelijkheden.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252