Is de ene koffieboon de andere?

Voor sommige mensen is koffie gewoon koffie, anderen zijn echte fijnproevers. Er zijn verschillende soorten koffiebonen en dus ook verschillende smaken. Het kopen van een koffiemachine kan eenvoudig online, bijvoorbeeld bij Reoverview.nl. Maar dan komt het, je moet koffiebonen kiezen. Dit artikel helpt je het verschil uit te leggen tussen de verschillende koffiebonen en -smaken.

Twee soorten koffiebonen

De twee bekendste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta en worden over de hele wereld gebruikt. Ook de beroemde Loewak koffie wordt met deze bonen gemaakt, maar daar vertellen we verderop meer over. Van de Arabica en Robusta bonen zijn er ook weer verschillende ondersoorten, maar we bespreken hier de grote lijnen.

Arabica

De Arabica boon heeft een fijnere en zoetere smaak en is wat groter dan de Robusta. Het verschil zit vooral in de smaak, dit komt door de manier waarop de planten groeien. De Arabica groeit op grote hoogte, namelijk op ongeveer 1500 meter hoogte. Door de hoogte zijn er weinig ziektes en parasieten waar de plant zich tegen moet beschermen en wordt er minder cafeïne aangemaakt. Bij de Robusta is dit anders.

Robusta

De Robusta is krachtiger en scherper van smaak. Deze plant groeit lager, op 600 meter hoogte ongeveer. Hierdoor moet de plant meer cafeïne aanmaken om zich te beschermen tegen ziektes. Dit zorgt voor de bittere smaak van de boon.

verschillende soorten koffiebonen

Verschillende smaken

Ondanks dat er dus maar voornamelijk twee verschillende soorten koffiebonen op de markt zijn, zijn er veel verschillende smaken koffie. Voordat je koffie kunt maken van koffiebonen moeten ze namelijk eerst gebrand worden. Dit brandingsproces kan op verschillende manieren, waardoor de koffie een andere smaak krijgt.

Een koffieboon die net van de plant afkomt is groen van kleur, na het brandingsproces is deze bruin-zwart. Er bestaat een lichte, medium en donkere branding van respectievelijk 196, 219 en 230 graden Celsius. De smaak wordt bepaald door de temperatuur van het branden, wanneer de boon gebrand wordt en de duur van de branding. Door andere verhoudingen Arabica en Robusta bonen te gebruiken, worden andere smaken gecreëerd.

Ben je een koffieliefhebber, dan is dit artikel een must-have om te lezen:
Bespaar geld met een koffiemachine in huis

Goede en slechte koffie

Zoals met alle producten bestaat er goede en slechte koffie. Uiteindelijk is het natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak, maar met de volgende tips kun je slechte koffie herkennen:

  • De koffie ruikt muf.
  • De koffie is te bitter.
  • Kies niet de goedkoopste koffiebonen.
  • Glanzende bonen zijn meestal te warm gebrand, waardoor de olie uit de bonen komt.

Lees ook: Zonnepanelen vergelijken

Kopi Luwak

Koffie van koffiebonen die uitgepoept zijn door de loewak. Ja, het bestaat echt. Het is een van de duurste koffiebonen ter wereld, omdat het proces zo speciaal is. De loewaks, civetkatachtigen, eten de bessen van de Arabica en Robusta koffiebonen. De pit doorgaat een reis door het maag-darmkanaal en kun je uiteindelijk terugvinden in de poep van de loewak. De koffie heeft een zoete, frisse smaak en is echt een exclusief drankje.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 223