Hoe je de juiste verlichting kiest voor elke kamer

Verlichting speelt een belangrijke rol in een ruimte. Het is niet alleen functioneel, maar zorgt ook voor veel sfeer. Door de vele verschillende opties kan het wel lastig worden om de juiste verlichting te kiezen. Bedenk daarom voor jezelf wat de functie van verlichting moet zijn in de verschillende ruimtes. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een aantal tips voor jou op een rijtje gezet, zodat jij de perfecte verlichting voor jouw ruimte kan vinden.

Stijlvol dineren

Een eetkamer heeft meerdere functies, namelijk dineren en samen komen met vrienden en familie voor een gezellig avondje. Het is dan dus belangrijk dat je jouw verlichting hier ook op kunt aanpassen. Hanglampen met dimbaar licht zijn daarom perfect voor deze ruimte. Ze geven genoeg licht tijdens het eten en in de avond kan je ze makkelijk wat zachter zetten voor een gezellige sfeer. Daarnaast is de eettafel het middelpunt van de ruimte en deze wil je daarom ook goed verlichten. Houd wel rekening met de grootte van de tafel en de ruimte bij het kiezen van de juiste lamp. Met de juiste verlichting in de eetkamer kun je dus een uitnodigende en gezellige sfeer creëren, die ideaal is voor gezellige diners met familie en vrienden.

Je woonkamer in de spotlights

Door gebruik te maken van de juiste soorten verlichting, transformeer jij jouw woonkamer tot een comfortabele en veelzijdige ruimte waar je veel tijd door kunt brengen. Met een combinatie van algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting kun je de juiste balans vinden tussen functionaliteit en sfeer. Algemene verlichting zoals plafondlampen zorgen ervoor dat een ruimte goed zichtbaar is. Dit is ideaal voor als je visite over de vloer hebt. Wil jij lekker een boek lezen op de bank? Ga dan voor taakverlichting zoals een leeslamp. Dit zorgt voor gericht licht op de plek waar jij het nodig hebt. Als laatste heb je sfeerverlichting. Sfeerverlichting, zoals tafellampen of vloerlampen met dimmers, kunnen worden gebruikt om een ontspannen en gezellige sfeer te creëren.

Dromerige verlichting

Het is belangrijk om in de slaapkamer de juiste balans te vinden tussen voldoende licht voor je dagelijkse taken en een ontspannen sfeer voor als je gaat slapen. Een combinatie tussen algemene verlichting en sfeerverlichting is daarom een goede keuze. Voor de algemeen verlichting zorgen plafondlampen er bijvoorbeeld voor dat jij jouw dagelijkse taken goed kunt uitvoeren, terwijl wandlampen of tafellampen ideaal zijn voor sfeerverlichting. Natuurlijk wil je ook dat de verlichting die je kiest, past bij je interieur. Het Nederlandse interieurmerk Zuiver is dan zeker de moeite waard om te bekijken. Door hun eigentijdse en stijlvolle collectie zit er voor iedere stijl wel iets moois tussen.

Lees ook: Om jaloers op te zijn… jaloezieën als raambekleding!

Kortom, bedenk goed wat de functie van jouw verlichting moet zijn en kies aan de hand van de bovenstaande tips jouw perfecte verlichting uit!

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255