Zo houd je de zon uit je huis en verminder je de hitte

Er zijn weinig mensen die niet van de zon houden en voldoende zonlicht in je huis is belangrijk, maar er zijn momenten waarop te veel zonlicht in je huis hinderlijk kan zijn. De zon die in je ogen schijnt terwijl je aan de keukentafel zit of verkleuring van meubels of de vloer kan vervelend zijn. Ook de warmte in je huis die ontstaat door de zon is niet altijd fijn. Gelukkig zijn er veel manieren om de zon uit je huis te houden. In dit artikel bespreken we praktische oplossingen. 

Rolluiken of een zonnescherm

Rolluiken en zonneschermen zijn effectieve manieren om de zon en de warmte buiten de deur te houden . Zonneschermen en rolluiken kunnen handmatig of elektrisch worden bediend en bieden de mogelijkheid om de lichtinval en warmteoverdracht naar wens te regelen. Rolluiken zijn vooral handig voor ramen die veel direct zonlicht ontvangen, zonneschermen bieden ook bescherming tegen warmte en schitteringen.

Terrasoverkapping

Word je tuin veel blootgesteld aan fel zonlicht, bijvoorbeeld omdat deze op het zuiden ligt, dan kan het installeren van een terrasoverkapping een goede oplossing zijn. Een terrasoverkapping biedt schaduw en vermindert directe blootstelling aan de zon, waardoor het ook in huis koeler blijft. Daarnaast zit je ook lekker droog als het buiten regent. Multifunctioneel dus! Terrasoverkappingen heb je in verschillende uitvoeringen en maten, waardoor er voor ieder wel wat wils is.

Zonwerende gordijnen

zon uit je huis

Het gebruik van zonwerende gordijnen en jaloezieën is een goedkope optie om de zon buiten te houden. Gordijnen en jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen, waaronder verduisterende stoffen die het zonlicht effectief blokkeren. Door ze dicht te doen tijdens de warmste uren van de dag, kun je de temperatuur in huis flink verlagen.

Bomen en begroeiing in de tuin

Het strategisch plaatsen van begroeiing en bomen rondom je huis kan helpen om de effecten van de zon te verminderen. Klimplanten zoals druiven of blauwe regen kunnen over pergola’s worden geleid om schaduw te creëren. Niet alleen geeft dit een mooi effect, het beschermt ook prima tegen de zon. Daarnaast kun je bomen met dichte bladeren planten om beschutting te bieden tegen de zon. De temperatuur in je tuin zal hierdoor minder hoog zijn. 

Raamfolie

Raamfolie is een effectieve optie om de zonnewarmte te verminderen. Deze speciale folie kan op ramen worden aangebracht en helpt bij het blokkeren van de zon. Er zijn verschillende soorten raamfolie beschikbaar, zoals reflecterende folie, warmtewerende folie en UV-werende folie. Deze folies verminderen niet alleen de warmteoverdracht, maar beschermen ook tegen schadelijke UV-stralen.

Schaduwdoek

zon uit je huis

Ook met een schaduwdoek kun je meer schaduw creëren. Schaduwdoeken worden opgespannen tussen stevige structuren zoals palen, muren of bomen. Ze kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van de specifieke situatie en het gewenste effect. Door een schaduwdoek op de juiste manier te plaatsen, kan het een aangename schaduwrijke omgeving creëren en bescherming bieden tegen de zon, terwijl deze oplossing toch luchtcirculatie mogelijk maakt.

Dakisolatie

Een goed geïsoleerd dak kan helpen om de warmte van de zon buiten te houden. Door je dak goed te isoleren, voorkom je dat warmte je huis binnendringt. Hierdoor is het binnen koeler en dalen je energiekosten. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals glasvezel, schuimpanelen en reflecterende isolatiefolie.

Ventilatie en luchtcirculatie

Goede ventilatie en luchtcirculatie in je huis kunnen helpen om de warmte te verminderen. Installeer plafondventilatoren of tafelventilatoren om de luchtstroom te bevorderen. Hierdoor circuleert de warme lucht, wat voor  een verkoelend effect zorgt. Het openen van ramen en deuren tijdens koelere momenten van de dag kan ook zorgen voor frisse lucht en het verminderen van de hitte.

Airconditioning

Als je een airconditioningsysteem hebt, kun je deze gebruiken om de temperatuur in huis te verlagen. Stel de thermostaat in op een comfortabele temperatuur, maar vermijd overmatig gebruik om energie te besparen. Er zijn verschillende soorten airconditioningsystemen op de markt, zoals split-airconditioningsystemen met een binnen- en een buitenunit en draagbare airconditioningsystemen. Deze systemen maken gebruik van een afvoerslang naar buiten.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 227