Een staal-/stijlvolle trap  

Van ons nieuwe kantoorpand (met grote showroom op de bovenverdieping) wilde ik heel graag iets aparts en iets bijzonders maken. Hoewel de buitenkant vrij sober is (oud industrieel) wilde ik voor binnen een aantrekkelijk en stijlvol interieur met een paar hele mooie, stoere en industriële blikvangers, waaronder een grote zwarte stalen trap. Dit had ik ooit eens ergens gezien en dat beeld is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen. We ontvangen dagelijks veel klanten en uit ervaring weet ik hóe prettig het is om in een mooie sfeervolle ruimte je werk te kunnen doen.

Blikvanger

Zelf hou ik er van, dat, wanneer ik een kantoor of een bedrijfspand binnen stap, de ruimte iets bijzonders uitstraalt. En of dat nu door kleur- en materiaalgebruik is, een mooie, stijlvolle stalen trap óf door een schitterend kunstwerk waar mijn oog op valt, dat maakt allemaal niet uit. Ons nieuwe kantoor moest iets bijzonders worden. Hoewel het natuurlijk allereerst een praktische werkruimte moest zijn, hoefde het praktische het ethische niet uit te sluiten. Een interne verbouwing was noodzakelijk om zo optimaal mogelijk van onze ruimtes gebruik te kunnen maken.

Een stalen trap

Onze nieuwe showroom bevindt zich op de eerste etage. En hier begon dus al direct mijn mooiste uitdaging: een práchtige trap! Een trap, en zéker eentje die midden in een ruimte staat, valt wel als eerste op wanneer je de ruimte binnenstapt. En dit was precies wat ik graag wilde. Tijdens de verbouwing, waarbij er verschillende muren zijn weggehaald, kregen we de mogelijkheid om een práchtige stalen trap te plaatsen. Groot voordeel van deze trap is dat deze gewoon vrij in een ruimte geplaatst kan worden. Dit in tegenstelling tot een houten trap die altijd tussen muren geplaatst moet worden. Doordat wij verschillende muren hebben weggehaald, konden wij zelf bepalen waar de stalen trap het beste geplaatst kon worden. En dit is nu een práchtige blikvanger geworden.

Ik had in de eerste instantie voor een mooie, strakke design-trap gekozen. Maar omdat ons pand best wel een stoere en industriële uitstraling heeft (zowel van buiten als ook van binnen), hebben we tóch bij nader inzien voor een hele mooie, zwart stalen trap gekozen. Deze past zó perfect en zó passend in de ruimte, dat iedereen denkt dat deze mooie trap er altijd al gezeten heeft. Maar niets is minder waar. De trap staat er nog geen 3 jaar…

stalen trap in showroom

Doordat de trap exact op maat én naar je eigen wensen wordt gemaakt, hebben we gekozen om een zogenaamde ‘luie trap’ te laten maken. Deze heeft wat diepere treden dan normaal én de traptreden zijn iets minder hoog. Dit loopt voor ons een stuk comfortabeler, omdat wij ons de hele dag tussen boven en beneden moeten begeven.

Voordelen van een stalen trap

Groot voordeel van een stalen trap van goede kwaliteit is dat zo’n trap geen onderhoud nodig heeft. Dit is in ons geval heel prettig (maar voor wie niet?). Maar wat ik zelf het allerfijnste vindt, is dat de trap amper tot geen trapgeluid geeft. Wanneer je de hele dag het “gebonk” van schoenen op een trap hoort, is dat écht heel vervelend en storend. Onze stalen trap heeft zo’n constructie dat je het lopen nauwelijks hoort. Dit hebben we in goed overleg van te voren bij de ontwerpers aangegeven (heel belangrijk). En zo is het ook gemaakt. Hier hebben we nog steeds iedere dag plezier van.

Brandveilig

Een ander belangrijk voordeel van een stalen trap is dat het brandveilig is. Dit is niet geheel onbelangrijk in onze branche. Zo’n stalen trap vat niet zo snel vlam (sterker nog, deze vat helemáál geen vlam). Daarom zijn stalen trappen zo belangrijk voor in hotels, ziekenhuizen en andere gebouwen waar mensen slapen en waar strenge eisen worden gesteld aan brandveiligheid.

Lees ook: Kliklaminaat of klik pvc; welke kies je?

Ik vind een mooie stalen trap écht een absolute blikvanger in een ruimte. En of dat nu in je huis is of op kantoor of in een winkel, dat maakt niet veel uit. Een stalen trap kost wat, maar geeft je óók wat. Wij hebben uitsluitend staal gebruikt omdat ik dat voor hier prachtig vindt. Maar een stalen trap met houten treden vind ik ook práchtig staan. Voordeel van een deze trap is dat er nauwelijks beperkingen zijn voor wat betreft de vormgeving. Staal is zó sterk dat eigenlijk (bijna) alle vormen mogelijk zijn. Hierdoor is het dan ook mogelijk om een stalen trap zó vrij in een ruimte te plaatsen en hoeft ‘ie niet persé aan een wand bevestigd te worden, zoals bij een houten trap. Wij hebben de stalen trap in een stoer en industrieel pand geplaatst, maar een stalen trap staat ook súpergaaf in een minimalistisch interieur.

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24