Kliklaminaat of klik pvc; welke kies je?

Vloeren zijn een essentieel onderdeel van elk interieur en spelen een belangrijke rol bij het creëren van de sfeer en uitstraling van een ruimte. Kliklaminaat en klik pvc zijn al jarenlang populaire vloer opties vanwege hun gunstige prijs-kwaliteitverhouding, duurzaamheid en het feit dat deze vloeren gemakkelijk te leggen zijn. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee vloeren en welk is voor jou de beste optie? Wij vertellen je er alles over in dit artikel op blog.huislijn.nl.

Wat is kliklaminaat?

Kliklaminaat is gemaakt van HDF (High Density Fibreboard) platen met een toplaag van melaminehars. De toplaag kan eindeloos veel designs en kleuren hebben, zoals houtlook of natuursteen, waardoor het lijkt alsof je een echte houten of stenen vloer hebt. Kliklaminaat wordt geleverd in planken die eenvoudig aan elkaar kunnen worden geklikt, zonder lijm of spijkers. Het aanbrengen kun je, als je enigszins handig bent, zelf doen. Meestal is er een ondervloer nodig, zodat het laminaat mooi strak en recht ligt, zonder onregelmatigheden. Het materiaal van de onderlaag bestaat uit samengeperste houtvezel. Daardoor is kliklaminaat niet vochtbestendig.

Wat is klik pvc?

Klik PVC is vergelijkbaar met kliklaminaat, maar in plaats van HDF-platen wordt gebruik gemaakt van kunststof. Dit maakt de vloer flexibeler en meer waterbestendig dan kliklaminaat. Net als bij kliklaminaat heeft ook klik pvc een toplaag die kan variëren qua patroon en kleur.

PVC vloer voor in de woonkamer

Wat zijn de verschillen tussen kliklaminaat en klik pvc?

Het grootste verschil tussen beide vloeren is natuurlijk het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Klik pvc heeft als voordeel dat het waterbestendig is, waardoor het geschikt is voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Bij kliklaminaat moet er extra aandacht worden besteed aan vochtbestendigheid om te voorkomen dat de vloer gaat uitzetten. 

Verschil in dikte

Een ander belangrijk verschil is de dikte in planken. Waar laminaatplanken meestal tussen de 0,8 cm en 1,2 cm dik zijn, meten PVC vloeren slechts 0,25 tot 0,5 cm. Dit dikteverschil is van belang wanneer je vloerverwarming wil. De vuistregel hiervoor is namelijk; hoe dunner de vloer, hoe minder warmteweerstand. Pvc is daarmee veel meer geschikt voor vloerverwarming. Toch kun je ook  laminaat goed combineren met vloerverwarming. Voor beide vloeren geldt dat het moet worden geplaatst met een geschikte ondervloer.

Verschil in onderhoud

PVC vloer schoonmaken

Zowel laminaat als pvc is gemakkelijk in onderhoud. Met kliklaminaat is het wél zaak om voorzichtig om te gaan met water en ook de stoomreiniger wordt afgeraden. Beide vloertypes kun je gewoon reinigen met de stofzuiger en dweil. Meer onderhoud is er niet nodig. Gebruik tijdens het dweilen alleen warm water, zonder allesreiniger of andere schoonmaakmiddelen. Deze producten zijn namelijk behoorlijk agressief en kunnen de toplaag van je vloer aantasten.

Verschil in installatie

Van kliklaminaat weten we dat het eenvoudig zelf aan te brengen is. Pvc heeft die reputatie niet. Desondanks is klik pvc net zo gemakkelijk te leggen als de laminaat variant.  Zowel kliklaminaat als klik pvc vloeren zijn door de handige klikverbindingen gemakkelijk zelf te leggen. Wanneer je het vergelijkt met een parket- of een verlijmde pvc-vloer, bespaar je veelal hoge kosten voor het egaliseren van de ondergrond en het laten leggen van de vloer.

Welke optie is beter?

kliklaminaat of een PVC vloer?

Klik-pvc biedt ook verschillende voordelen ten opzichte van andere vloertypes. Het grootste voordeel is dat het waterbestendig is, waardoor het geschikt is voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Ook kan het worden gebruikt in commerciële ruimtes waar intensief gebruik plaatsvindt. Daarnaast biedt klik-pvc een hoge geluidsdemping, wat zorgt voor een rustigere omgeving. Het is ook makkelijk te leggen, schoon te maken en te onderhouden, waardoor het een ideale optie is voor huishoudens met kinderen of huisdieren.

Kliklaminaat is over het algemeen budgetvriendelijker dan klik-pvc. Het is niet waterbestendig en dus ongeschikt voor gebruik in de badkamer. Toch is het een zeer goede optie voor in de huiskamer en net iets sterker wanneer het aankomt op zware meubels met scherpe poten of wielen. Omdat kliklaminaat al langer bestaat dan de pvc-versie, zijn de designs en kleuren geavanceerder en er is meer keuze. Maar kliklaminaat maakt een ware opleving door en ook hier zijn vele prachtige ontwerpen te krijgen. 

Op zoek naar meer vloeren inspiratie?
Lees dan hier de blogs over vloeren

Welke optie voor jou het beste is, hangt af van je budget, persoonlijke voorkeur en of je het wel of niet in een natte ruimte wilt leggen. Hoewel kliklaminaat en klik pvc vergelijkbare vloer opties zijn, zijn er toch verschillen die belangrijk kunnen zijn bij het kiezen van de juiste vloer voor jouw interieur. Kliklaminaat is de goedkopere optie met een grotere variatie aan patronen en kleuren, terwijl klik pvc beter geschikt is voor vochtige ruimtes en commerciële ruimtes met intensief gebruik.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255