Zo verander je jouw zolder in een luxe thuisbioscoop

Hou je van films en heb je een ruimte over in huis? De zolder bijvoorbeeld waar alleen maar rommel staat? Dan is de droom van een thuisbioscoop dichterbij dan je denkt. Want een zolder kun je geweldig transformeren tot een ruimte voor heerlijke filmavonden met vrienden en familie.

De beste indeling voor je thuisbioscoop

Waarschijnlijk heb je een aantal zaken waar je de zolder nu voor gebruikt die daar ook moeten blijven. Zoals de wasmachine en de cv-ketel. Het is slim om deze installaties weg te werken achter nette wanden met een deur. Door een losse technische ruimte te maken zitten al deze apparaten niet meer lelijk in het zicht. Zorg wel dat het goed toegankelijk blijft en je ruimte hebt voor wasmanden en andere toebehoren.

Voor een thuisbioscoop is het gunstig als je de wand van de technische ruimte meteen kunt benutten als een nieuwe lange muur waar het grote scherm kan komen. Een grote tv heeft tenslotte een grote muur nodig. Werk deze muur mooi glad af en overweeg hem zwart te schilderen. Voor het kijken van films wordt dat zeker fantastisch. 

Het bioscoopscherm kiezen

Voor een bioscoopgevoel heb je een groot scherm nodig. Een projector kan een idee zijn. Maar je kunt ook gaan voor een prachtige XL tv. Een bioscoopwaardige maat is 65 inch of nog groter. Dit is natuurlijk niet de maat die je even voor je woonkamer shopt. Doe dus goed research om de juiste 65 inch tv te kiezen die echt geschikt is voor een thuisbioscoop. Vergelijken is echt belangrijk voordat je die investering doet. Bekijk hier verschillende 65 inch tv’s en vergelijk ze met elkaar voordat je een keuze maakt.

Grandioos geluid

Geluid is een belangrijk aspect van een thuisbioscoop. Je gaat pas echt helemaal op in de film als het geluid overal om je heen te horen is. Overweeg om surround sound speakers te installeren en een subwoofer om het geluid compleet te maken. Ook hiervoor is vergelijken super belangrijk om de juiste apparatuur te vinden. Kopenenvergelijken.nl is een fijne website waar de beste keuze voor heel veel soorten elektronica te vinden is.

Comfortabel zitten tijdens de film

Comfortabel zitten tijdens de film

Wist je dat je ook echte theaterstoelen kunt kopen op internet? Op 2e hands sites worden ze regelmatig aangeboden. Dat is natuurlijk fantastisch voor het echte bioscoopgevoel. Wil je de ruimte ook voor gewone momenten kunnen gebruiken, overweeg dan een lekkere loungebank met kussens en een lekker deken. Een ontspannen avond gegarandeerd!

Mooie verlichting voor je thuisbioscoop

Als je durft te gaan voor zwarte wanden dan wil je goed kijken naar mooie verlichting zodat de ruimte wel sfeervol wordt. Inbouwspots zijn heel geschikt als je ze aansluit met een dimmer. Zo heb je een fijne basisverlichting voor de zolder. Combineer dit met mooie indirecte sfeerverlichting via ledstrips. Dit geeft het echte bioscoopgevoel. Vergeet niet dat je de ruimte echt volledig wil kunnen verduisteren met gordijnen want ook op een zomeravond wil je dat het helemaal donker is in jouw thuisbioscoop zodra de film aan gaat.

Lees ook: 4 manieren om akoestische panelen te gebruiken in je woning

Maak de ruimte af met styling

Voeg tot slot decoratieve elementen toe om de thuisbioscoop af te maken. Grote ingelijste filmposters kunnen geweldig zijn om de zwarte muren wat meer sfeer te geven. Heb je nog een plekje over, zet dan een bioscoop stijl glazen koelkast neer met je favoriete drankjes en een popcornmachine. Wedden dat jouw vrienden vanaf nu standaard bij jou willen afspreken?

Tover jouw zolder om tot een thuisbioscoop en geniet vanaf nu van geweldige films lekker in je eigen huis.

Johanneke Delsink
Johanneke Delsink

Hey, mijn naam is Johanneke, ik woon in de Betuwe en ben het gezicht achter Thuis je droomhuis. Ik help dagelijks mensen die hun huis tot hun droomhuis willen verbouwen, zonder twijfel over keuzes en spijt achteraf. Heel veel soorten huizen en heel veel budgetten heb ik inmiddels gezien. Ik geloof dat je een prachtig verbouwd huis ook kunt realiseren zonder dat het geld in grote bedragen over de balk vliegt. Ik deel dan ook graag tips voor het verbouwen van je huis waarbij slimme keuzes qua budget vaak de rode draad zijn.

Artikelen: 5