Verantwoord investeren in vastgoed: zo neem je geen onnodige risico’s

Wil je graag geld investeren, maar niet te veel risico lopen, dan zijn er een aantal financiële producten waar je beter verre van kunt blijven. Andere vormen van investeren zijn dan beter geschikt. Een van die vormen is investeren in vastgoed. In dit artikel vind je informatie over het investeren in vastgoed en waarom dit een veilige investering kan zijn. Laat je wel altijd goed adviseren.

Vermogensbehoud

Vastgoed wordt vaak gezien als een vorm van vermogensbehoud. In tegenstelling tot andere beleggingen, zoals aandelen of obligaties, is vastgoed tastbaar en heeft het intrinsieke waarde. In het algemeen hebben vastgoedinvesteringen de neiging om op den duur in waarde te stijgen of op zijn minst hun waarde te behouden op de lange termijn, wat kan helpen om je vermogen te beschermen.

Genereren van inkomen uit vermogen

Vastgoed kan een stabiele bron van inkomsten genereren. Als je onroerend goed koopt om te verhuren, kan je huurinkomsten ontvangen, wat kan bijdragen aan een regelmatige cashflow. Dit kan vooral waardevol zijn als je op zoek bent naar passief inkomen of naar een aanvulling op je reguliere salaris of pensioeninkomsten.

appartement verhuren

Je portfolio diversifiëren

Het veilig investeren in vastgoed kan ook dienen als een vorm van diversificatie in je beleggingsportefeuille. Het toevoegen van vastgoed aan je beleggingsportefeuille kan helpen om risico’s te spreiden, aangezien de prestaties van vastgoed vaak niet sterk samenhangen met andere beleggingscategorieën, zoals aandelen of obligaties. Dit betekent dat vastgoed kan helpen om algehele portefeuille risico’s te verminderen.

Bescherming tegen inflatie

Vastgoed wordt vaak gezien als een vorm van bescherming van je vermogen tegen inflatie. In tijden van inflatie hebben vastgoedinvesteerders vaak de mogelijkheid om de huurprijzen te verhogen, wat kan helpen om de inflatie te compenseren en de inkomsten te beschermen. Bovendien kan de waarde van vastgoed stijgen als gevolg van inflatie, wat kan bijdragen aan het vermogensbehoud van beleggers.

Controle over je investeringen

Een van de aantrekkelijke aspecten van vastgoedinvesteringen is dat beleggers vaak een zekere mate van controle en invloed hebben over hun investeringen. Beleggers kunnen beslissingen nemen over het beheer van hun vastgoed, zoals huurprijzen, renovaties, en de keuze van huurders, wat hen in staat stelt om de prestaties van hun investeringen te beïnvloeden en aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

in vastgoed investeren

Historisch rendement

Hoewel de prestaties van vastgoed kunnen variëren afhankelijk van de locatie, marktomstandigheden en andere factoren, hebben vastgoedinvesteringen historisch gezien aantrekkelijke rendementen laten zien. 

Hefboomwerking

Bovendien kunnen vastgoedinvesteringen vaak worden gefinancierd met behulp van leningen, waardoor je kunt profiteren van hefboomwerking. Met hefboomwerking kunt u met een kleinere investering een grotere vastgoedportefeuille opbouwen, wat het potentiële rendement kan vergroten. Hefboomwerking is het gebruik van geleend geld om een investering te financieren met als doel een groter rendement op de eigen investering te behalen.

Zo werkt het

Hefboomwerking werkt als volgt: een belegger gebruikt een lening, zoals een hypotheek, om een deel van de aankoop van een vastgoedobject te financieren, terwijl hij zijn eigen geld als eigen vermogen inbrengt. Hierdoor kan hij een grotere investering doen dan hij anders zou kunnen doen met alleen zijn eigen kapitaal. Als het vastgoed in waarde stijgt, kan de belegger profiteren van het rendement op de volledige waarde van het vastgoed, inclusief het geleende bedrag, terwijl hij alleen zijn eigen kapitaal heeft geïnvesteerd. Dit kan het potentiële rendement op de investering vergroten.

Waarom is hefboomwerking aantrekkelijk?

Hefboomwerking kan aantrekkelijk zijn omdat het de mogelijkheid biedt om met minder eigen kapitaal meer te investeren en potentieel meer winst te maken. Het kan echter ook risicovol zijn, omdat het de belegger blootstelt aan risico’s. Je leent immers geld. Als de waarde van het vastgoed daalt, kun je meer verlies lijden, omdat je ook de lening moet afbetalen. Daarom is het belangrijk om de risico’s van hefboomwerking zorgvuldig af te wegen en professioneel advies in te winnen voordat je besluit hefboomwerking te gebruiken bij vastgoedinvesteringen.

Ferry de Groot
Ferry de Groot

Ik werk als country manager voor Financer.com Nederland. Mijn interesses liggen in het beheren van mijn eigen financiën, beleggen en sparen. Ik wil nuttige informatie geven en onze lezers helpen om slimmere financiële beslissingen te nemen.

Artikelen: 1