Wat zijn de voordelen van natuurlijk licht in huis?

Wanneer je denkt aan meer daglicht in je woning, zul je wellicht als eerste denken aan een extra raampartij of het plaatsen van een lichtkoepel. Maar wat zijn de andere mogelijkheden om meer daglicht in huis te creëren en waarom vinden we dit eigenlijk zo belangrijk?

Wat doet natuurlijk licht voor je gezondheid?

Een reden waarom het belangrijk is om voldoende daglicht binnen te krijgen, is het feit dat natuurlijk licht simpelweg ten goede is voor je eigen gezondheid. Licht is een belangrijk aspect voor jouw biologische klok. Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer daglicht je overdag tot je neemt, hoe beter je ’s nachts zult slapen. Daarbij behoort dat hoe vroeger mensen in de ochtend worden bloot gesteld aan natuurlijk daglicht, hoe eerder zij ’s avonds in slaap zullen vallen. Het zorgt voor een diepere en ononderbroken nachtrust, aldus NU.nl

Daarnaast zijn er, volgens een artikel op Gezondheidsnet.nl, nog meer voordelen van natuurlijk licht. Zo is het niet alleen beter voor je nachtrust maar ook voor je brein en je humeur. Dit is ook een reden waarom er in de winterperiode een grotere kans op depressie is. Een tekort aan licht heeft namelijk invloed op het deel van je brein dat serotonine aanmaakt. Dit is de stemmingsregelaar die essentieel is voor het psychisch welzijn.

Hoe creëer je nu meer daglicht in huis?

Er zijn een paar punten die je wellicht kunnen helpen om de hoeveelheid daglicht in huis te verbeteren;

Een dakraam of lichtkoepel

lichtkoepel zorgt voor natuurlijk licht

Door het gebruikt van een extra dakraam of lichtkoepel, zorg je (redelijk) eenvoudig voor meer sfeer in de ruimte. Om er voor te zorgen dat iedereen zich prettiger voelt, is het van essentieel belang om voldoende daglicht binnen te krijgen. Lichtkoepels en dakramen zijn natuurlijk wel een investering maar worden tegenwoordig in verschillende materialen gemaakt waardoor er voor elk budget wel wat te vinden is. Daarnaast krijg je er gratis daglicht voor terug!

dakraam - zolder

Ruimte in de kamer

In een kamer met te veel en te grote meubels, is het vaak wat donkerder. Het daglicht wat naar binnen schijnt, valt direct op je meubels waardoor je juist nog meer schaduwen creëert. Zorg er dus voor dat je de onnodige meubels/accessoires die veel ruimte in beslag nemen weg doet, zodat het natuurlijke daglicht de ruimte krijgt om naar binnen te vallen en zicht te verspreiden in de kamer.

Het gebruik van lichte kleuren in je interieur

Het klinkt voor de hand liggend maar toch is dit een punt waar niet iedereen zo gauw aan denkt. Door het gebruik van lichte kleuren en materialen, kan het daglicht zich namelijk mooi weerkaatsen. Naast het feit dat het natuurlijke daglicht nu veel mooier oogt, lijkt de kamer ook nog eens wat ruimer. Kies dus voor lichte muren in een kamer die al klein en donker voelt.

Vervang massieve deuren voor glazen deuren.

openslaande tuindeuren

Het gebruik van glazen deuren is al een trend die op dit moment een grote rol speelt. Tegenwoordig zijn er natuurlijk super veel verschillende soorten en maten en dus is er eigenlijk voor elke stijl wel een bijpassende deur te vinden. Mocht je er nog niet aan gedacht hebben maar wel meer daglicht in huis willen hebben, dan is dit wellicht de overweging waard. Je ruimte zal hierdoor namelijk een stuk lichter worden doordat het licht de ruimte heeft om zich te verspreiden.

Raamdecoratie

witte jaloezieën zodat het licht gelijk verder de ruimte in kan weerkaatsen

De juiste raamdecoratie is van groot belang wanneer je graag meer daglicht in huis wilt. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je privacy niet verloren gaat en daarom is het handig om te kiezen voor bijvoorbeeld jaloezieën. Ga dan voor witte jaloezieën zodat het licht gelijk verder de ruimte in kan weerkaatsen. Een ander voorbeeld zijn licht doorlatende gordijnen, zoals inbetweens.

Verbouwen? Vergeet dan niet de lichtkoepel

Er zijn dus genoeg voordelen van natuurlijk licht in huis en verschillende soorten oplossingen om dit te creëren. Mocht je dus in de toekomst een huis gaan (ver)bouwen, vergeet dan zeker niet om bijvoorbeeld een lichtkoepel mee in je ontwerp te nemen. Zo is je interieur niet gelijk geheel afhankelijk van de onderliggende gedachte dat alles licht moet zijn en moet reflecteren maar kan je nog mooi je eigen smaak toepassen in combinatie met een lichtkoepel of dakraam.

Gelukkig helpt het voor de mens natuurlijk ook dat de zomertijd weer bijna in gaat!

Daphne Frijters
Daphne Frijters

Hi! Ik ben Daphne en eigenaresse van ‘Designed by DAPHNE’. Of je nou een nieuwe woning gaat bouwen, net gaat verhuizen of alleen een kamer wilt restylen. Ik denk graag met je mee over alles wat erbij komt kijken tijdens de inrichting van je huis. Het gaat mij niet om het commerciële plaatje, ik vind het belangrijk dat jouw persoonlijkheid terugkomt in je interieur. Samen maken we van jouw huis een écht thuis! Meer informatie is te vinden op mijn Instagram @designedbydaphne en website www.designedbydaphne.nl waar ook mijn eigen webshop met woonaccessoires te vinden is.

Artikelen: 5