Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Nieuwe pannen voor een frisse start in mijn nieuwe keuken
Nog niet zo lang geleden verhuisde ik van een huis waar ik mijn halve leven had gewoond naar een nieuwe woning. Het huis was pas 4 jaar oud maar ik was niet de eerste bewoner dus ik ‘erfde’ de smaak van de vorige bewoners. De hoogglans witte keuken was één van de eerste dingen die ik aanpakte. Behalve de kleur die mij niet aanstond was dit verder een superluxe keuken dus die ging ik niet vervangen maar hij werd matzwart gespoten. Ik was helemaal gelukkig met het resultaat: het voelde voor mij als een compleet nieuwe keuken.
Ruimte genoeg
Niet meer afgeleid door de verkeerde kleur kon ik pas echt genieten van alle gemakken: grote diepe lades, een stoomoven en een vaatwasser op ooghoogte om er een paar te noemen. Vooral de overvloed aan kastruimte was een ongekend fenomeen zeker na de beperkte ruimte in mijn vorige keuken. Daar stonden mijn pannen opgepropt in een te kleine kast, hier kon ik ze overzichtelijk in de lades plaatsen. Mijn allegaartje aan pannen ging de deur uit en ik ging op zoek naar nieuwe pannen die qua stijl in mijn keuken pasten. Bij LUX pannen kon ik mijn hart ophalen: zoveel keuze!
Frisse start
Voor mij was de verhuizing het uitgelezen moment om nieuwe pannen te kopen. Ben jij ook net verhuisd of ben je toe, om wat voor reden dan ook, aan het vervangen van je pannen maar weet je niet waar je moet beginnen?
Hoeveel pannen?
De grootte van je gezin bepaalt natuurlijk hoeveel pannen je nodig hebt. Pannensets zijn er in allerlei variaties: van 3-delig tot 10-delig en alles wat ertussen zit. Ik heb geen groot gezin dus een set van 3 kookpannen is voor mij voldoende, aangevuld met een koekenpan in twee maten en tenslotte de pan die ik het meest gebruik: de wokpan. Dit klinkt eenvoudig maar het was geen makkelijke keuze. Ten eerste moet het uiterlijk van de pannen mij aanspreken (zo zit ik nu eenmaal in elkaar) maar uiteindelijk moeten ze vooral prettig in het gebruik zijn en lang meegaan.
Welk materiaal?
Verreweg de meeste pannen zijn van RVS, vaak in combinatie met aluminium wat zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling. RVS is (bijna) onverwoestbaar, makkelijk in gebruik en makkelijk te onderhouden. RVS pannen zijn er in verschillende prijsklassen.
Koperen pannen staan bekend om hun zeer goede warmtegeleiding, hebben een prachtige traditionele uitstraling maar zijn wat moeilijker in onderhoud. Het wordt meestal afgeraden ze in de vaatwasser te doen. En niet onbelangrijk: er hangt een aardig prijskaartje aan.
Lees ook: Niet meer verhit op warm water wachten
Gietijzer is een materiaal dat een leven lang meegaat en wordt gebruikt voor bak-, braad- en grillpannen. Een nadeel is dat ze vrij zwaar zijn.
Wat koos ik uiteindelijk?
In één van mijn diepe lades glimmen nu de nieuwe RVS pannen mij tegemoet. Ik kan makkelijk van boven af de juiste pan uit de lade pakken en in mijn zwarte droom keuken geeft het RVS precies de juiste ‘bling’. Aangezien ik een open keuken heb, is dat laatste niet onbelangrijk. Vanzelfsprekend zijn de pannen ook geweldig in het gebruik en kook ik met nog meer plezier.