Maak van je dak een groene oase met een prachtige daktuin.

Heb jij een uitbouw aan je (nieuwe) huis? Of ben je in het bezit van een schuur(tje) of garage? Wist je dat je daar veel meer mee kan doen, dan het dak volstorten met grind of gewoon leeg laten? En dat “veel meer” is bijvoorbeeld een daktuin. Naast dat het mooi en praktisch is, is het ook nog eens héél erg goed voor de natuur! Op deze manier sla je 2 grote vliegen in 1 klap… Alhoewel slaan… Beter gezegd, je helpt 2 grote vliegen in één klap! Én bijen, en vlinders en heel veel andere nuttige beestjes. Zij zorgen namelijk voor een groot deel voor de bestuiving van (fruit)bomen en planten in jouw omgeving.

Meer groen biedt veel voordeel

Nu worden er in steden allerlei initiatieven gepromoot om meer straten en tuinen van bloemen en ander groen te voorzien (in plaats van veel tegels en terrassen). Nu is dit niet alleen vanwege de insecten en de vogels, maar óók voor de afvloeiing van het hemelwater, wat soms met bakken tegelijk uit de lucht komt zetten. Het water kan hierdoor veel beter in de grond wegzakken (en het grondwater weer op peil brengen). Op deze manier staan straten en tuinen minder snel blank.

Dit is de reden dat wij twee jaar geleden een leuk tuintje aangelegd hebben op ons schuurdak. Er maken heel veel insecten en vogels gebruik van dat kleine tuintje. Het kost je geen ruimte en je helpt de natuur. En daarnaast blijft het ’s zomers een stuk koeler in de schuur. Zo help je dus óók jezelf!

Een eigen daktuin binnen handbereik

Heb jij na het lezen van het bovenstaand verhaal óók zin in een daktuin(tje) op je schuur of uitbouw? Dit is heel erg makkelijk te realiseren! En nog superleuk om te doen ook!

groen dak op je schuur of garage. De nieuwste trend is een daktuin

Wij hebben op de bestaande bitumen dakbedekking (werd slecht) een nieuwe laag EPDM dakbedekking gelegd. Het EPDM-folie is een sterk en stevig folie, gemaakt van rubber. Doordat dit folie zó elastisch is, heb je geen last meer van scheuren of barsten door bijvoorbeeld temperatuurverschillen of langdurige hitte en droogte in de huidige zomers.

Het folie hebben we verlijmd op de bestaande dakbedekking (met de bijbehorende lijm omdat je anders kans hebt dat het folie niet goed hecht). Doordat het EPDM-folie veel lichter in gewicht is dan de bitumen dakbedekking die we hadden, is dit ook wel een voordeel, omdat de dakbalken al veel gewicht moeten dragen vanwege de daktuin.

De reden dat we het EPDM folie gewoon over de bestaande dakbedekking hebben gelegd is dat het behoorlijk wat zou kosten om eerst de oude laag weg te halen. En wát een gedoe om dat zelf te gaan doen. Bovendien is het ook helemaal niet nodig. Dus gewoon lekker laten zitten en een nieuwe laag EPDM er zó over heen lijmen! Dit leggen hebben we zelf gedaan. Van te voren konden we de afmeting van ons schuurdak opgeven en binnen 3 dagen werd de lap folie al thuis afgeleverd (incl. de lijm en roller). Het folie bestaat uit één groot stuk. Geen naden, dus dat werkte sowieso mooi. 

Daarbij is het folie ook nog eens van een heel milieuvriendelijk materiaal gemaakt. Dit is natuurlijk een hele belangrijke bijkomstigheid, júist wanneer je de natuur een handje wilt helpen.

dakbedekking op een plat dak

Bestand tegen alle weersinvloeden

Grote voordeel is dat de EPDM dakbedekking totaal ongevoelig is voor alle weersomstandigheden. Het folie is bestand tegen grote hitte. ’s Zomers kan de temperatuur van het folie oplopen tot wel 70 graden. Maar dat heeft geen enkele invloed op het materiaal. Daarom wordt dit EPDM-folie ook veel gebruikt voor daken (schuren, uitbouw, balkons, dakterrassen enz). En je kunt er zelfs gewoon zonnepanelen op monteren! Maar ook water heeft geen enkele invloed op dit folie (vandaar dat het ook veel gebruikt wordt voor bassins en blusvijvers).

Lees ook:
De beste manier om je tuin en balkon in te richten

Dus voor een daktuin, waar veel vocht op de dakbedekking komt, maakt dit geen enkel verschil. En nu kunnen we dus al bijna twee zomers lang genieten van onze daktuin. Zo hier en daar zie je meer daktuinen in de buurt verschijnen. En dat zijn mooie initiatieven om de natuur in je eigen buurt te helpen.  

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24