Maak je huis meer thuis met een persoonlijke geur.

Wie wil het niet een frisse, natuurlijke geur in huis. Weldra is de lente er en kunnen we de ramen weer opengooien. Maar het is toch fijn als het altijd lekker ruikt in huis…

Je kunt ook geur in huis brengen met lekkere geurverspreiders zoals geurkaarsen, geurstokjes, geurzakjes of olie. Maar ook met een huisspray breng je een extra ontspannen sfeer in huis.

Voor elke neus wat wils…

Geurkaarsen

De zestienjarige dochter hier in huis is er enorme fan van geurkaarsen en heeft een hele verzameling. Letterlijk in alle geuren en kleuren maar ook variatie in motiefjes, vormen en grootte. Het zijn enorme sfeerbrengers die zorgen voor heerlijke aroma’s. De kunst is natuurlijk om de geuren af te stemmen op je persoonlijkheid en smaak. En ze vooral niet teveel te mengen… Maar als je je neus volgt, lukt dat wel.

De geur van de kaarsen stimuleert het deel van je hersenen dat je gelukshormonen, serotonine en dopamine aanmaakt.

De prijs is afhankelijk van het merk, het soort potje en de parfum die met de was vermengd is.

Geurstokjes

De nummer 2 van mijn achttienjarige dochter. De geurende stokjes staan in een huisparfum en geven langzaam geur af aan de ruimte doordat het parfum in het hout trekt.

Heerlijk in je badkamer, toilet, woonkamer, …

Om ervoor te zorgen dat ze niet te snel uitdrogen en de geur goed blijven verspreiden, draai je ze na enkele dagen om. Het hangt af van de temperatuur in de ruimte, hoe warmer de luchtstroom hoe sneller ze verdampen uiteraard.

Afhankelijk van hun kwaliteit verspreiden ze hun geur gedurende 3 tot 6 maanden en zijn ze perfect om een ruimte subtiel en continu te voorzien van een aangename geur.

inrichting van je huis

Geurzakjes, ook voor in de stofzuiger

De tijd van de geurboompjes in de auto is zo goed als voorbij (op mijn stiefvader na dan die nog trouw zweert aan het ding). De boompjes maakten plaats voor leuke, hippe zakjes die gelukkig ook nog lekker ruiken. De zakjes kan je overal neerleggen of makkelijk ophangen. Ze worden gebruikt in auto’s, kleerkasten, woonkamers, handtassen, …

Om de geur zo lang mogelijk te bewaren laat je het zakje dicht. Is de geur toch vervaagd, doe de inhoud dan in je stofzuiger zodat de geur tijdens het stofzuigen nog kan verspreiden. Een goede reden om vaker te stofzuigen 😉

De geur van olie

Er is een onderscheid tussen geurolie en etherische olie. Geurolie bevat synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken en zijn niet zo goed voor de gezondheid.

Etherische olie wordt door distillatie gewonnen uit puur natuurlijke bronnen (planten, bloemen en kruiden) en bevat geen chemische toevoegingen. De olie behoudt ook  100% de geur van deze natuurlijke bronnen. Ze wordt gebruikt bij aromatherapie en beïnvloedt het deel van onze hersenen dat zorgt voor genot en motivatie. De aromadiffuser wordt steeds meer gebruikt om je gemoedstoestand te bevorderen en in combinatie met bepaalde oliën heeft het een antibacteriële werking. Overmatige blootstelling kan wel zorgen voor hoofdpijn, migraine of andere irritaties, dus gebruik de diffuser op een wijze manier.

reuken - geurstokjes in huis

Huisspray

En laatste in de rij is meteen mijn favoriet. Vergeet meteen de toiletsprays, deze zijn van een andere categorie! Maar deze… echt heerlijk om via 2 of 3 keer sprayen een zachte, subtiele geur in huis te verspreiden. Wil je een intense geur, spray dan meerdere keren en op verschillende plekken.

Ook hier is een breed assortiment aan geuren, prijzen, designs… Elke spray zorgt voor een unieke geursensatie in je huis. Er bestaan ook zuiverende sprays op basis van etherische oliën.

De geur blijft langer hangen als je spuit op textiel zoals je gordijnen, kussens, in je kledingkast… Check natuurlijk eerst of het vlekken kan nalaten. Spray ook wat achter je radiator en op een gloeilamp want bij het opwarmen geven ze meteen een goeie geur.

Ontspannen, focus of kerst…

Naast een persoonlijk interieur is ook een lekkere geur in huis een must. Je huis regelmatig lekker laten luchten is dan ook de meest voor de hand liggende manier. Maar met de bovenstaande geurtips geef je op het gebied van aroma je huis ook een finishing touch.

Leuk toch dat je de geur ook helemaal op je persoon en/of doel kunt afstemmen. Zo werkt rozemarijn ontspannend & stressverlagend, zorgt munt voor concentratie & focus en roept kaneel kerstgevoelens op.

Hopelijk heb je er na het lezen van dit artikel ook een goeie neus voor gekregen en kan je je huis nog net dat tikkeltje meer gaan personaliseren.

Conny van Eylen
Conny van Eylen

Gepassioneerd door schrijven en interieur maar ook door mensen en sociale media, tracht ik mijn weg te vinden.

In mijn wit en strak interieur voeg ik met veel liefde Scandinavische elementen en pastelkleuren toe.

Als interieurjunkie en alleenstaande mama is en blijft het een uitdaging deze te combineren door middel van designstuks & budgetkoopjes en interieurtrends & nostalgische erfstukken.

Op mijn instagrampagina schrijf ik vol liefde over mijn passies en droom ik van eventueel een bij job in de interieurwereld en als contentschrijver.

Artikelen: 12