Hoe verhoog je de waarde van jouw woning?

Een grootschalige verbouwing heeft niet alleen invloed op het wooncomfort en de ruimte, maar kan ook de waarde van jouw woning verhogen. Hoewel, dat geldt niet voor elke verbouwing.

Goed voorbeeld is de aankoop van een nieuwe keuken of badkamer. Dit maakt de woning voor jou een stuk aantrekkelijker. Je bent blij met deze geheel nieuwe look. Je verwacht misschien ook dat dit extra waarde aan het huis geeft. Een splinternieuwe badkamer of keuken, daar wordt toch iedereen gelukkig van? Misschien.

Maar in de praktijk blijkt dat dit een veel minder groot effect heeft dan andere maatregelen, zoals een dakkapel of nieuwe kunststof kozijnen. Besef goed dat verbouwingen die meer uitstraling geven aan de woning, wellicht niet in de smaak vallen bij de nieuwe bewoners. Dan zit er nauwelijks terugverdienpercentage op.

Maar welke verbouwingen zijn dan wél waardeverhogend? We zetten de belangrijkste en populairste verbouwingen op een rijtje.

Kunststof kozijnen plaatsen

kunststof kozijnen

Beschik je over een oudere woning met nog traditionele houten kozijnen? Dan zijn deze niet alleen aan vervanging toe, maar is het ook zeker goed om eens naar alternatieven te kijken. Met kunststof kozijnen op maat verhoog je direct de waarde van jouw woning. Zeker in combinatie met de juiste beglazing. Vervang je ook direct de ruiten en kies je hierbij voor HR++ of triple glas? Dan wordt de woning ook direct beter geïsoleerd, wat jou een groot voordeel op de energierekening, het wooncomfort én de waarde van het huis oplevert.

Uitbouw plaatsen

Heb je heel veel extra grond, maar eigenlijk te weinig leefruimte? Dan is het wellicht een idee om een uitbouw te plaatsen. Meestal wordt er dan een deel van de ruimte in de tuin afgesnoept om bijvoorbeeld een grotere benedenverdieping te creëren. Zodra je de oppervlakte van de woning vergroot, heeft dit direct effect op de waarde van het huis. Afhankelijk van de verbouwing, verdien je hiermee al snel tussen de 60 to 100% van de verbouwingskosten terug. Dat is pas een interessante investering!

Houd er wel rekening mee dat de aanbouw bij het plaatsen ook direct goed geïsoleerd moet worden. Het gebeurt regelmatig dat de woning door de aanbouw juist meer tocht ervaart. Dat het lastig is om het huis volledig te verwarmen of juist koel te houden in de zomers. Daarom belangrijk om hier direct op te letten bij het plaatsen. Nu kunnen nog eenvoudig de juiste maatregelen worden getroffen. Bovendien heeft dit ook invloed op het uiteindelijke energielabel van het huis en daarmee ook de woningwaarde.

Lees ook: Overkapping in de tuin: meer woonruimte, meer plezier!

Het huis verder verduurzamen

huis verduurzamen

Ben jij op de hoogte van het energielabel van jouw woning? Als je in het bezit bent van een oudere woning met een energielabel van D, E of F, dan is er heel veel werk aan de winkel. Deze energielabels liggen namelijk ongunstig op de woningmarkt. Zeker nu de energieprijzen zo hoog liggen. Mensen letten hier écht op bij de aankoop van een nieuw huis. Je huis (verder) verduurzamen is dan ook echt noodzaak. Bijvoorbeeld door extra isolatiemaatregelen of de plaatsing van een warmtepomp en/of zonnepanelen. 

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252