De ultieme gids voor brandpreventie in huis: tips en advies

Brand is een van de grootste risico’s waarmee huizenbezitters en huurders worden geconfronteerd. Een brand kan zich snel verspreiden en binnen enkele minuten grote schade veroorzaken of zelfs dodelijk zijn. Het is daarom vooral belangrijk om maatregelen te treffen die een brand helpen te voorkomen of die een beginnende brand zo snel mogelijk in de kiem smoren. In dit artikel geven wij tips en advies voor een goede brandpreventie.

Rookmelders installeren

Rookmelders zijn de eerste verdedigingslinie tegen een beginnende brand. Ze helpen je om snel te reageren en in te grijpen, bijvoorbeeld door de brand te bestrijden of door te evacueren. Zeker bij een nachtelijke brand kunnen rookmelders levens redden. Installeer minstens een rookmelder in de hal op elke bewoonde verdieping en in de slaapkamers. In de keuken, badkamer of garage hoef je geen rookmelder te plaatsen, omdat ze er vaak voor vals alarm zorgen. Kies bij voorkeur voor een rookmelder die op het elektriciteitsnet is aangesloten en die over een reserveaccu beschikt. Zo word je altijd beschermd. Ook is het aan te raden om de rookmelders te koppelen.

voorkom brandschade

Veilig opslaan van brandbare materialen

We hebben vaak meer brandbare materialen in huis dan we denken. Voorbeelden hiervan zijn verf, benzine en frituurolie. Bewaar deze materialen bij voorkeur in een afgesloten ruimte en uit de buurt van warmtebronnen. Er bestaan ook speciale opslagkasten die brandwerend zijn ontworpen, maar over het algemeen zijn deze vrij prijzig en minder geschikt voor thuis.

Apparaten onderhouden

Een van de meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn defecte apparaten en verwarmingstoestellen. Onderhoud apparaten regelmatig om te voorkomen dat ze oververhit raken of een brand veroorzaken. Vooral met (pellet)kachels is het opletten geblazen: een jaarlijks onderhoud is echt wel aan te raden. Ook de schoorsteen dient bij dergelijke kachels jaarlijks te worden schoongemaakt om een brand te voorkomen.

Veilig koken

luxe keuken met een werkbladafzuiging

De keuken is een van de plaatsen waar veel branden ontstaan. Neem daarom voorzorgsmaatregelen bij het koken. Laat nooit potten en pannen onbeheerd achter op het fornuis. Zorg ervoor dat de handvatten van de potten en pannen naar binnen staan, zodat ze niet per ongeluk worden omgestoten. Plaats ook een brandblusser en een blusdeken in de keuken voor het geval er toch iets verkeerd gaat.

Vluchtplan

Naast de tips die we hierboven hebben besproken, is het ook verstandig om een vluchtplan op te stellen. Zorg ervoor dat je goed weet wat te doen in geval van een brand en hoe je kan vluchten. Heel belangrijk is dat je de vluchtwegen vrijhoudt en dat je er zeker geen spullen plaatst die een brand kunnen veroorzaken of versnellen. Daarom is het bijvoorbeeld geen goed idee om een scootmobiel in een inkomhal te stallen.

Lees ook: 5 basistips voor een lenteschoonmaak van je huis

Brandverzekering

Ondanks alle maatregelen die je neemt om een brand te voorkomen, kan een brand nog steeds optreden. Een brandverzekering is daarom heel belangrijk. Een brandverzekering dekt de kosten van de schade veroorzaakt door een brand, inclusief de kosten het bestrijden van de brand. De brandverzekering maakt deel uit van de woonverzekering. Zowel voor eigenaars als huurders is een woonverzekering met een goede dekking voor brandschade aan te raden.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101