Slimme tips om brand in huis te voorkomen

Je hebt rookmelders opgehangen, blusdekens ingeslagen en een inboedelverzekering afgesloten. Meer kun je toch niet om brandschade te voorkomen? Jawel! Met deze 6 slimme tips kun je woningbrand voorkomen.

Brand in huis voorkomen? Volg deze 6 tips

Tip 1: Koppel de rookmelders

Een beginnend brandje kan binnen een paar minuten in een vuurzee veranderen. Daarom zijn rookmelders ook zo onmisbaar. Extra slim is het om de rookmelders in huis aan elkaar te koppelen. Stel dat de rookmelder op zolder dan afgaat, dan gaan meteen alle andere rookmelders in huis ook af. Dat levert kostbare tijd op om te vluchten. Woon je in een huis dat na 2003 is gebouwd? Dan zijn de rookmelders waarschijnlijk al gekoppeld.

Tip 2: Sla genoeg blusmiddelen in

Alleen beginnende brandjes kun je met water blussen. Zorg er daarom voor dat je ook grover geschut in huis hebt. Sla in ieder geval meerdere blusdekens in en een schuimblusser. Met een blusser met schuim kun je brand veroorzaakt door vaste en vloeibare stoffen blussen, zonder dat je huis daarna een grote troep is. Ideaal als je veel kostbare spullen hebt.

Tip 3: Maak een vluchtplan

Maak een vluchtplan

Bij brand telt iedere minuut. Hoe sneller je buiten bent, hoe beter. Omdat je door rook geen hand voor ogen ziet, is het verstandig om een vluchtplan paraat te hebben. Maak een plattegrond van je huis en kijk wat de veiligste en snelste routes naar buiten zijn. Bespreek met je huisgenoten wie er zorgt voor eventuele kinderen en huisdieren en spreek een plek af waar je elkaar buiten treft. Zo ben je op alles voorbereid.

Tip 4: Geef de rookmelders een grote schoonmaak

Door stof en spinnenwebben wordt de rookmelder gevoeliger of werkt hij zelfs minder goed. Je kunt dit heel eenvoudig voorkomen door de rookmelder regelmatig schoon te maken. Zet de netspanning uit en neem eerst de buitenkant van de rookmelder met een vochtige doek af. Zet de mond van de stofzuiger bij de luchtinlaten om zo de binnenkant schoon te maken.

Tip 5: Sluit de binnendeuren voor het slapen

Wist je dat rook een grotere bedreiging is bij een woningbrand dan vuur? Door het inademen van de hete lucht kunnen je longen en luchtpijp verbranden en door de giftige stoffen kun je zelfs stikken. Een simpele manier om rook zo lang mogelijk uit je buurt te houden, is door de binnendeuren te sluiten voordat je gaat slapen. En heel belangrijk: als er rook onder de deur vandaan komt, open de deur dan nooit. Er kan dan een explosie ontstaan.

Tip 6: Laat de schoorsteen vegen

Om veilig te stoken, is een schoon schoorsteenkanaal een vereiste. Een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal is namelijk vaak de oorzaak van brand. Laat daarom minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen door een professional vegen. Het materiaal waarmee je stookt, is ook belangrijk. Droog en onbehandeld hout is het meest veilig.

Sluit een inboedelverzekering af

Brand in huis kun je nooit helemaal voorkomen. Gelukkig kun je dankzij je inboedelverzekering toch met een gerust hart gaan slapen, omdat je inboedel gedekt is voor schade. Bij InShared sluit je binnen een paar minuten online een verzekering af en weet je zeker dat je inboedel nooit onderverzekerd is. Ben je benieuwd wat je per maand kwijt bent? Ga naar woonverzekering berekenen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204