5 basistips voor een lenteschoonmaak van je huis

Na een lange winter kijken veel mensen ernaar uit: het voorjaar. Nu de vogeltjes weer vroeg in de ochtend aan het fluiten zijn en de zon zich weer wat vaker laat zien, is het tijd om je huis aan te pakken om het nieuwe seizoen te verwelkomen. 

De lente is een periode waarin veel mensen bezig gaan met een zogeheten lenteschoonmaak. Daarmee versla je namelijk een heleboel bacteriën, stof en huidschilfers in je huis waardoor zo’n schoonmaak hartstikke goed is voor je gezondheid. Hoe je dat aanpakt? Simpel: met de tips in dit artikel.

1. Begin met opruimen en spullen weggooien of weggeven

Bij een lenteschoonmaak begint het allemaal met opruimen. Het is belangrijk om de ruimtes in je huis eerst een grote opruimbeurt te geven voordat je begint met schoonmaken. Kijk goed welke spullen je wil houden en welke eigenlijk wel weg kunnen. Bruikbare spullen breng je naar de kringloop en ‘zooi’ gaat met gemak de prullenbak in. Heb je spulletjes over die je nergens kwijt kunt? Kies voor dozen en bakken aanschaffen, zoals een assortimentsdoos kopen om losse spullen in op te bergen. Deze schuif je onder je bed of in een kast en voilà: het ziet er al netter uit.

2. Maak een checklist en doe inkopen voor schoonmaak

lenteschoonmaak met de juiste spullen

Na het opruimen kan het schoonmaken bijna beginnen. Het is handig om goed voorbereid te zijn, zodat je lekker door kunt pakken. Maak daarom vooraf een checklist met de plekken, de meubels en de ruimtes die je schoon wil hebben. Kijk ook naar de producten die je nodig hebt bij de grote lenteschoonmaak. Een emmer of een gootsteen met dop, schoonmaakmiddel en schoonmaakdoekjes zijn in ieder geval onmisbaar. Maar: een stofzuiger, stoffer en blik en raamwisser zijn ook heel handig. Extra tip: veel keukenmiddeltjes kun je prima gebruiken als schoonmaakmiddel.

3. Laat alles goed luchten en zet ramen en deuren open

De belangrijkste basistip van de lenteschoonmaak is om alles goed te laten luchten. Zet ramen en deuren tegenover elkaar open en geef je woning even een frisse boost. Dat is niet alleen heerlijk verfrissend voor jezelf, maar ook nog eens goed voor je huis. Doe dit wel op een dag dat het niet regent om schade in je woning te voorkomen. Regelmatig ventileren zorgt voor een betere lucht in huis voorkomt schimmel en een muffe geur in je woning. Wil je uiteindelijk ooit je huis verkopen dan zal je jezelf dankbaar zijn dat je de ruimtes al die tijd goed geventileerd hebt. Kom maar op met die frisse lucht!

4. Berg seizoensspullen op een slimme manier op

Er zullen altijd spullen zijn die je niet gemakkelijk weg kunt doen, omdat je ze bijvoorbeeld een volgend seizoen weer nodig hebt. Denk aan winterjassen, spullen voor de wintersport en decoratie voor de feestdagen. Dit soort items zet je het liefst niet in een opbergbox in de woonkamer, maar op zolder, in de garage of in de schuur. Maar: ook daar wil je het uiteindelijk opgeruimd en schoon hebben. Berg dergelijke seizoensspullen dus slim op en kies bijvoorbeeld voor een vouwkrat kopen of vacuümzakken aanschaffen. Daarin kun je dit soort spullen gemakkelijk opbergen om ze vervolgens op een minder zichtbare plek neer te zetten of te leggen.

5. Maak alles per ruimte schoon: werk van hoog naar laag

Heb je alle losse spullen opgeruimd of weggegooid? Pak dan je voorraad schoonmaakspullen en ga aan de slag! Om zo efficiënt mogelijk aan het werk te gaan, is het aan te raden om van boven naar beneden te werken én om van hoog naar laag schoon te maken.

Lees ook: De liefde voor mooie dingen

Begin met het poetsen van meubels, vensterbanken, raamkozijnen en deuren en herhaal het geheel met een natte doek. Vervolgens stofzuig je alles dat naar beneden gevallen is en dweil je de vloeren als dat mogelijk is. Extra tip: begin bij het minst vieze deel zodat je schoonmaakdoekjes niet meteen heel vies zijn.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 249