Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Eikenprocessierups bestrijden: begin op tijd
De eikenprocessierups zorgt bijna overal in Nederland voor overlast. De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder die rond augustus eitjes legt in eikenbomen. Hier komen rond april de overlastgevende rupsen uit tevoorschijn. Na het uitkomen vervellen de rupsen doorgaans vijf keer tussen april en juni, wanneer ze volgroeid zijn. De brandharen van de rups worden met de wind meegevoerd en laten vervelende jeukende bultjes achter.
Wie de eikenprocessierups wil bestrijden, begint daar dus het liefst tijdig mee om de overlast zoveel mogelijk te beperken.
Vroeg in het seizoen
Er zijn verschillende manieren waarop je de eikenprocessierups kunt bestrijden. Het is belangrijk om dit vroeg in het seizoen te doen, rond april. De processierupsen hebben dan nog geen brandharen ontwikkeld want die ontstaan vaak in mei. Hierdoor zijn de rupsen beter te bestrijden met aaltjes, de natuurlijke vijand van de larven. Ook is het weer dan geschikt voor het gebruik van aaltjes, die een bodemtemperatuur nodig hebben van ten minste 10 graden en snel uitdrogen bij zonnig weer.
Deze vorm van eikenprocessierups bestrijding werkt doordat de aaltjes een darminfectie veroorzaken in hun gastheer. Hierdoor stopt de eikenprocessierups met vreten en sterft de larve binnen 5 tot 10 dagen.
Duurzame bestrijding van eikenprocessierups
De meest duurzame manier van processie rups bestrijding is het bevorderen van de biodiversiteit. Natuurlijke vijanden van de rups voorkomen een plaag en bestrijdt de overlast blijvend. Op de korte termijn neemt dit het probleem niet weg, maar met het oog op de toekomst is dit dé manier om overlast op de langere termijn te voorkomen. Een professionele partner in groenaanleg en beheer kan hierbij helpen.
Te laat: brandharen
Merk je de rupsen pas later in het seizoen op en hebben ze al brandharen ontwikkeld? Dan is het te laat voor bestrijding met aaltjes. In dit geval kan je de overlast verminderen door de nesten weg te zuigen uit de eikenbomen. Een andere optie is het verlijmen van het nest met een lijmspray. Hierbij worden zowel de rupsen als de brandharen gefixeerd en kan het nest zo uit de boom geplukt worden. Let op: het verwijderen van eikenprocessierupsnesten is een lastige klus die je nooit zelf uit moet voeren. Schakel een specialist zoals Donker Groen in die niet alleen weet hoe de nesten moeten worden verwijderd, maar die ook weten hoe de boom- en grondresten moeten worden afgevoerd.
Lees ook: Portugese laurier in de tuin: meer groen en een zichtdichte laurierhaag
Groot gedeelte van het jaar kans op overlast
Het zijn de brandharen van de rups die voor klachten zorgen. Ook oude, inactieve nesten waarin nog brandharen aanwezig zijn, kunnen vervelende klachten veroorzaken. Vooral in het voorjaar is het risico hierop groot maar ook later in het jaar kunnen de haren nog gezondheidsklachten veroorzaken. Blijf dus altijd op deze mogelijkheid bedacht bij klachten als heftige jeuk aan de huid, blaasjes, roodheid en gezwollen en gevoelige ogen.