Portugese laurier in de tuin: meer groen en een zichtdichte laurierhaag

Op zoek naar een groenblijvende haag? In steeds meer tuinen is de Portugese laurier terug te vinden. Deze blijft het gehele jaar groen, heeft een luxueuze uitstraling en een compacte groeiwijze waardoor je optimaal van je privacy kunt genieten met deze zichtdichte laurierhaag. Bij het kopen en onderhouden van de Prunus lusitanica Angustifolia komen wel wat dingen kijken. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij!

Uiterlijk van de Portugese laurier haag

De Portugese laurier haag kenmerkt zich aan zijn dieproze takken en leerachtige bladeren, die mooi donkergroen van kleur zijn. Doordat de plant winterhard en groenblijvend is, geniet je ook in het najaar en in de winter van deze bladhoudende haag die tevens privacy biedt in diezelfde periode. In tegenstelling tot andere laurierhagen, heeft de Portugese meer een relatief smalle groeivorm.

Zo kun je alsnog een metershoge haag in je tuin creëren (tot wel 5 meter hoog), maar blijft deze relatief smal (gemiddeld 1 – 1,5 meter breed) waardoor het niet teveel ruimte in beslag neemt van je tuin. Daarnaast hoef je met de Portugese laurier geen rekening te houden met een zonnige of niet-zonnige standplaats; de laurierkers gedijt op iedere plaats in je tuin goed! Wel heeft de plant een voorkeur voor een waterdoorlatende grond. Betreft het dus een standplaats waar kleigrond ligt? Leg dan bij voorkeur een drainage aan, om toekomstige problemen met je laurierhaag te voorkomen.

Waarop letten bij Portugese laurier kopen?

Bij het kopen van de Portugese laurier is het uiteraard belangrijk om te letten op de prijs. Kies je voor een tuincentrum, dan betaal je in veel gevallen net wat meer dan wanneer het rechtstreeks van een kwekerij komt. Voor goedkope planten, maar hoge kwaliteit, is het dus raadzaam om te kijken of er een Portugese laurier kwekerij bij je in de buurt zit. Wil je relatief snel een volle laurierhaag hebben? Let dan op dat je de juiste hoeveelheid planten per strekkende meter hanteert.

hagen in je tuin

Wanneer je begint met planten van klein formaat, is het goed om ongeveer 6 stuks per strekkende meter te hanteren. Kies je voor een lager aantal? Dan duurt het langer voordat er een volle Portugese laurier haag in de tuin komt te staan. Daarnaast heb je veelal de keuze uit planten met kluit uit de volle grond of potgekweekte planten. Maar welke zijn nu het beste geschikt? In principe zijn planten uit pot kwaliteit het beste.

Lees ook: Let op deze vijf dingen wanneer je een boom in je tuin gaat planten

Deze kun je dan ook het gehele jaar aanplanten, behalve wanneer het wat harder vriest. Portugese laurieren met kluit zijn vaak wat goedkoper en kunnen aangeplant worden in de periode eind september – maart. Zodra het warmer weer wordt en je wilt de Prunus lusitanica Angustifolia kopen en aanplanten, is het raadzaam om te kiezen voor potgekweekte planten.

Verzorging van de Prunus lusitanica Angustifolia

Wil je geen haag waar je veel tijd aan kwijt bent met het verzorgen en onderhouden daarvan? Ook daar is de Portugese laurier uitstekend voor geschikt. Een jaarlijkse snoeibeurt, aan het einde van de zomer, is voldoende om de Prunus lusitanica Angustifolia mooi in vorm te houden.

Luarierhaag

Wil je dat de planten zich sneller vertakken? Dan kun je ook in het voorjaar, na de laatste vorst, de laurierkers wat bijpunten met een tweede snoeibeurt. Om de planten in topconditie te houden, evenals de grond waar ze in staan, is het goed om altijd in het voorjaar de haag te voorzien van organische mest. Zo krijgen de Portugese laurieren direct de juiste voeding binnen, zodat ze mooi groen en gezond blijven.

Wat in de eerste twee jaar wel aandacht vraagt, is dat de grond waar de planten in staan altijd vochtig blijft. Anders drogen de planten uit en bestaat de kans dat ze dood gaan. Daarom is het van belang dat er altijd water wordt gegeven, gemiddeld een paar keer per week. Bij warm weer is het goed om dagelijks water te geven, zo lang de planten niet zelfvoorzienend zijn.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 249