Boost de sfeer met kaarslicht

Veel mensen associëren kaarsen met sfeer en gezelligheid in huis. Kaarslicht beïnvloedt de ruimte waardoor die sfeervoller en gezelliger aanvoelt. Het draait ook om het gevoel: vaak steek je de kaarsen aan als je van plan bent om een gezellige of romantische avond te hebben en tijd te nemen voor jezelf of je gezelschap. Door met licht in huis te spelen kan je gemakkelijk sfeer creëren. Kaarsen zijn een goedkope manier om je huis gezelliger te maken. Een nieuwe lamp is soms te duur of kan je bijvoorbeeld niet kwijt in een donker hoekje dat je graag wil verlichten. Kaarsen bieden hiervoor een oplossing. Zet wat kaarsen neer in donkere hoekjes en zie welk effect dit heeft. Welke kaars past in jouw interieur?

LED-kaarsen voor veiligheid en sfeer

Met (jonge) kinderen steek je liever geen kaarsen aan, zoals een dinerkaars of een windlicht op de grond. Gelukkig zijn er tegenwoordig LED-kaarsen in alle soorten en maten. De theelichtjes, stompkaarsen en dinerkaarsen zijn allemaal te vervangen door LED-kaarsen. De ‘vlam’ van een LED-kaars flikkert net als een echte kaars. Je kunt deze kaarsen zelfs met afstandsbediening krijgen. Je kunt ook een timer instellen, zodat je batterij bespaart. Deze LED-kaarsen zijn ideaal om in je slaapkamer, of in de slaapkamer van je kinderen, te zetten. Zo kan iedere plek in huis sfeervol worden en kan je bij ‘kaarslicht’ lezen of huiswerk maken, zonder dat je bang hoeft te zijn voor brandgevaar. De gemiddelde LED-kaars heeft 250 branduren. Met oplaadbare batterijen kan je er heel lang – en duurzaam – plezier van hebben.

kaarsen in huis

Floating candles

Op sociale media zijn drijfkaarsen weer hot. Een drijfkaars leg je in een schaal met water. Het samenspel tussen water en vuur geeft een prachtig effect! Heel mooi is het om drijfkaarsen te combineren met kaarsen in een glazen kaarsenhouder. Als je verschillende (cilindervormige) kaarsenhouders hebt, kan je drijfkaarsen en stompkaarsen afwisselen. De eenvoud van glas, water en een kaars geeft een stijlvol effect.

Prikkel je zintuigen met geurkaarsen

Met geurkaarsen maak je het huis nog sfeervoller. De geurkaarsen hebben vaak een kortere brandduur, maar je hebt gelukkig maar weinig kaarsen nodig om de geur goed te ruiken. Steek de kaarsen aan op plekken waar je de hele avond zit, zoals de woonkamer. Ga mee met de seizoenen door af te wisselen in geur, zo haal je gemakkelijk de zomer of winter in huis. Kies geurkaarsen die bestaan uit natuurlijke aroma’s, zodat je zo min mogelijk giftige stoffen in huis haalt. Geurkaarsen zijn ook ideaal als je huisdieren hebt en bezoek krijgt. Met geurkaarsen ruikt je huis binnen een paar minuten weer fris!

Lees ook: Prijsverschillen in verf, wat is de reden?

Geribbelde of gedraaide dinerkaarsen

Ondanks het gemak van een LED-kaars evenaart deze niet voor iedereen de beleving van het langzaam opbranden en druipen van kaarsvet. Een kandelaar met resten kaarsvet kan in dat geval veel karakter toevoegen aan jouw interieur. Dit geeft een vintage uitstraling. Kies een dinerkaars met geribbeld of gedraaid patroon, zodat de kaarsen – wanneer ze niet branden – dienen als decoratie. Neem je rustieke dinerkaarsen dan kan je die mooi combineren met rustieke bol- of stompkaarsen.

Fleur Daalmeijer
Fleur Daalmeijer

Hi! Mijn naam is Fleur en ik deel mijn liefde voor interieurontwerp via mijn
Instagramaccount @fleurishyourhome en mijn blogs. Mijn huis is een van de belangrijkste ankers in mijn leven. Ik haal mijn inspiratie uit de natuur en Feng Shui.

Ik geloof dat een huis een grote invloed uitoefent op de bewoners en andersom. Door je inrichting te veranderen en door op te ruimen kan je werken aan loslaten in het leven en de persoon worden die je graag wilt zijn. Je huis is de spiegel van de ziel!

Artikelen: 4