Een galm in huis verminderen door het verbeteren van de akoestiek

Iedereen herkent het wel, je staat in een lege ruimte en er is een behoorlijke echo aanwezig. Bij een lege ruimte is dat nog normaal, maar een heleboel mensen ervaren ook galm in hun huis zoals in de woonkamer of slaapkamer. In die ruimtes is het zeer vervelend te noemen, zo kan ongewenst geluid in de woonkamer voor onrust en vermoeidheid zorgen omdat je oren bijvoorbeeld meer moeite moeten doen om het geluid van de televisie te onderscheiden van het overige geluid. In de slaapkamer kan het zelfs zorgen voor slapeloosheid, iets wat zeker niet wenselijk is. De galm in huis is het probleem, dit los je op door de akoestiek te verbeteren.

Er zijn tal van oplossingen te bedenken voor het verbeteren van de akoestiek, hieronder bespreken we er een aantal: 

  1. Plaats meubels in een lege ruimte, als het goed is is deze tip een beetje overbodig, want wie leeft er nou in een leeg huis, maar een paar extra planten of het draaien van de bank kan zorgen voor betere akoestiek. 
  2. Plaats akoestische wandpanelen op de muur, deze panelen zijn momenteel in de mode en ze zorgen ook voor een enorme demping van het geluid en daarmee voor een verbetering van de akoestiek.  
  3. Plaats gordijnen, gordijnen zorgen namelijk voor geluidsabsorptie wat een positief effect heeft op de reduceren van galm. 
  4. Gebruik decoratie, boekenplanken, kunstwerken en zeker dus ook planten, deze kunnen het geluid absorberen en verspreiden waardoor echo’s sterk verminderen
  5. Vloerkleden kunnen ook helpen om de akoestiek te verbeteren, dus zoek een mooie grote op die helemaal bij jouw interieur past. 

Akoestische panelen

Een oplossing die ons erg aanspreekt is het plaatsen van akoestische panelen van vilt. De wandpanelen zijn momenteel in elk interieur toepasbaar en staan in alle woontijdschriften. Het grote voordeel hiervan is is dat de panelen in veel kleuren beschikbaar zijn zodat ze in jouw interieur toepasbaar zijn en dat ze gemakkelijk te plaatsen zijn. Zo heb je bij sommige akoestische wandpanelen alleen maar een montagelijm nodig, daardoor zitten ze zo op je muur en heb je niet alleen een goede akoestiek ook nog een luxe en hip design. De akoestische wandpanelen zijn verkrijgbaar in hout en vilt, maar onze voorkeur gaat uit naar de panelen van vilt, vilt zorgt namelijk voor een betere geluidsdemping ten opzichte van hout, dit maakt ze daarom ook stuk beter. 

Ben je op zoek naar meer informatie over akoestische panelen, lees dan ook de deskundige artikelen op Wooninfluencers.nl – akoestische panelen

Nu vraag je je wellicht af of dergelijke panelen altijd op de muur moeten of dat ze ook op het plafond kunnen. Alle panelen die wij kennen kunnen ook op het plafond geplaatst worden, een muur of een plafond is bijna altijd het grootste oppervlakte van een ruimte waardoor dit een zeer effectieve manier is om de akoestiek in jouw woning aanzienlijk te verbeteren. 

Het plaatsen van de panelen is het meest raadzaam dicht bij de kern van het geluidsprobleem. Ervaar je bijvoorbeeld geluidsproblemen door de televisie, plaats de panelen bij de tv. Maar ervaar je problemen door een grote kale muur dan is het raadzaam om daar akoestische panelen te plaatsen.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255