Wat doet en kost een stratenmaker?

Wil jij je tuin opnieuw bestraten? Of wil je een nieuwe oprit of terras aanleggen? Schakel dan een stratenmaker in! Een bestratingsbedrijf zorgt ervoor dat je bestrating perfect wordt gelegd, zodat je heerlijk kunt genieten van je tuin. Benieuwd naar de werkzaamheden van een stratenmaker? Je leest het in dit artikel! Ook vind je informatie over de kosten en handige bespaartips.

Werkzaamheden van een stratenmaker

Een stratenmaker voert diverse werkzaamheden uit:

 • Grondwerk: grondwerk is de voorbereiding op het straten. Onder grondwerken vallen het uitgraven, ophogen en vlak maken van de grond.
 • Straatwerk: natuurlijk voert een stratenmaker straatwerk uit. Er zijn verschillende onderdelen die je kunt laten bestraten:
  • Oprit bestraten: de oprit krijgt veel te verduren, het is dus belangrijk dat de bestrating stevig wordt aangelegd om verzakking te voorkomen.
  • Tuin bestraten: naast de oprit kun je ook je tuin laten bestraten. Bestrating is zeer onderhoudsvriendelijk en geeft een strakke uitstraling.
  • Tuinpad bestraten: een tuinpad is onmisbaar. Het geeft de mogelijkheid om altijd gemakkelijk de woning binnen te komen.
  • Terras aanleggen: wil je een mooi terras om gezellig te zitten met vrienden en familie? Laat dan een terras aanleggen!
 • Adviseren: naast de uitvoering van het straatwerk kun je bij het bestratingsbedrijf terecht voor advies over soorten bestrating en een tuin ontwerp. 

Kijk voor een stratenmaker bij jou uit de buurt op Stratenmakers.in: hier vind je een handig overzicht van alle stratenmakers uit Nederland!

Kosten stratenmaker 

oprit huis

De kosten van een stratenmaker zijn van verschillende factoren afhankelijk, zoals het tarief van de stratenmaker, het type klus en de benodigde materialen. Het gemiddelde uurtarief van een stratenmaker ligt tussen de €35,- en €45,- per uur. Afhankelijk van het soort klus rekent het bestratingsbedrijf een prijs per uur of per m². Per m² kost een stratenmaker gemiddeld €15,-

Maar wat is de beste keuze?

De beste keuze hangt af van het soort klus. Voor een klus die relatief veel tijd gaat kosten voor een klein oppervlak, wordt een prijs per uur berekent. Bij simpelere klussen werken bestratingsbedrijven vaak met een prijs per m². 

Naast de arbeidskosten zijn er natuurlijk nog de kosten voor de bestrating zelf en overige materiaal kosten. Voor tegels betaal je gemiddeld tussen de €20,- en €50,- per m². Voor ophoog- en voegzand betaal je €50,- tot €70,- per m³.  Om ervoor te zorgen dat de bestrating netjes op de plek blijft liggen, plaatst de vakman opsluit of afscheidingsbanden. Opsluitbanden kosten €3,- per m² en afscheidingsbanden €10,- tot €30,- per meter. 

Bespaartips

Wil jij besparen op de kosten van bestrating? Met de onderstaande bespaartips gaat dat zeker lukken!

 • Help zelf mee: afhankelijk van de werkzaamheden is er altijd wel iets wat je zelf kunt doen. Help bijvoorbeeld met het verwijderen van de oude bestrating en het doen van grondwerk. Zorg ervoor dat je de vakman niet in de weg loopt: hierdoor duurt de klus alleen maar langer en lopen de arbeidskosten hoger op. Je kunt de stratenmaker altijd vragen wat je kunt doen, en houdt je anders alleen maar bezig met de voorbereiding!
 • Kies voor een lokaal bedrijf: ieder bestratingsbedrijf rekent voorrijkosten. Vaak bedragen €0,30 per kilometer. Alhoewel dit een klein bedrag lijkt, lopen deze kosten toch flink op naarmate de afstand groter wordt of de klus langer duurt. Kies daarom altijd voor een bedrijf bij jou uit de buurt: zo betaal je helemaal geen voorrijkosten of houdt jij je zo laag mogelijk!
 • Kies voor goedkope materialen: de prijzen voor bestrating zijn van verschillende factoren afhankelijk. Het belangrijkste is het soort steen en het formaat. Het duurste is niet per se het beste. Er zijn vaak goedkopere alternatieven voor jouw favoriet. Zo bespaar je eenvoudig op de materiaalkosten.

Regel kwantumkorting: vraag de buren of zij ook nieuwe bestrating nodig hebben. De meeste stratenmakers geven kwantumkorting. Zo krijg jij een mooie korting op de totaalprijs! Het is het dus zeker waard om een rondje door de buurt te doen.

Hier vind je volop tuininspiratie

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255