Nieuwe deurklinken nodig? Hier moet je op letten!

Ben je toe aan nieuwe deurklinken? Bijvoorbeeld omdat de huidige eigenlijk niet meer naar behoren werken of omdat deze niet meer passen bij de stijl van jouw interieur? Dan zal je voor een flinke opgave komen te staan. Deurklinken zijn tegenwoordig namelijk in alle soorten en maten verkrijgbaar. Het lijkt misschien maar een klein iets in het grotere geheel, maar geloof ons als we zeggen dat het hem in de details zit. Een deurklink kan de sfeer in de ruimte echt maken of breken. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten, zodat je straks de juiste beslissingen kunt maken.

Houd rekening met de ruimte

Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel verschillende deurklinken er in huis aanwezig zijn? De keuze voor een deurbeslag is van verschillende factoren afhankelijk. Met name de ruimte waar deze zich in bevindt. Zo zal je een geheel ander deurbeslag nodig hebben voor de badkamer en het toilet dan voor de woonkamer.

Gelukkig zijn deurklinken in alle soorten en maten verkrijgbaar. Zo zijn ze bijvoorbeeld met en zonder slot verkrijgbaar. Ook is deurbeslag met een sleutelgat mogelijk. Heel handig voor bijvoorbeeld voorraadkasten die je soms liever gesloten houdt. Dit kan een prettig idee zijn voor gezinnen met (jonge) kinderen. Zo kunnen zij niet ongemerkt de kast in glippen om iets te pakken en is het ook mogelijk om eventuele gevaarlijke items hier weg te bergen.

De kleur

Vroeger was er maar weinig keus als het om deurklinken ging. Meestal waren ze wit en hadden ze allemaal een traditioneel design. Inmiddels is dat gelukkig wel anders en zijn ze in alle soorten en maten verkrijgbaar. Een fijn idee, want zo kan de klink geheel naar wens en de stijl van het interieur worden samengesteld. Vooral op het gebied van kleur is er veel mogelijk. Kies je voor een traditionele witte deurklink of ga je toch liever voor een stoere zwarte klink? Ook deurklinken in brons, RVS of messing zijn verkrijgbaar. Op die manier stem je de deurklink geheel af op het interieur.

Deurbeslag kiezen

Bij het kiezen van de juiste kleur is het niet alleen belangrijk om op het interieur te letten, maar moet er ook rekening worden gehouden met de stijl van het huis. Een moderne woning vraagt bijvoorbeeld om geheel andere deurklinken dan een klassieke woning. Zo zie je in de moderne woning veel vaker mat zwarte deurklinken, terwijl deze in een klassieke woning eigenlijk nauwelijks gebruikt worden.

Let op de vorm

Niet alleen de kleur is van belang voor de uitstraling van de deurklinken, de vorm is hierbij eveneens erg belangrijk. Zo zien we strakke deurklinken vooral terug in moderne interieurs en woningen, terwijl de gebogen variant erg populair is in klassieke woningen. Deze geven het interieur direct een sierlijke en sfeervolle uitstraling.

Hoewel het deurbeslag per ruimte iets zal verschillen, wordt wel aanbevolen om in de gehele woning dezelfde soort klinken te gebruiken. Op die manier blijft het één geheel en oogt het een stuk mooier. 

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255