Beter slapen met donkere gordijnen

Een van mijn favoriete gespreksonderwerpen is voor veel mensen juist een oersaai tijdverdrijf: ik heb het graag over slapen. Slapen is namelijk zo’n ontzettend belangrijk onderdeel van elke dag, dat ik vind dat hier meer aandacht aan besteed mag worden. Goed slapen zou voor veel mensen een oplossing zijn voor diverse problemen. En op welke manier slaap je gemakkelijk en goedkoop een stuk beter? Juist ja! Je kunt beter slapen met donkere gordijnen.

Slaapproblemen oplossen

Mijn fascinatie voor het verbeteren van de kwaliteit van slapen is begonnen, hoe kan het ook anders, doordat ik zelf zo ontzettend slecht sliep. De ene keer had ik last van nekpijn en kocht ik een peperduur nieuw hoofdkussen die voor geen meter werkte. De andere keer lag ik ‘s nachts steeds te draaien en te woelen en dacht ik dat een dekbed voor 4 seizoenen de oplossing zou zijn. Weer een andere periode werd ik steevast om 04.00 uur in de ochtend wakker en gaf ik de vogels de schuld. Zo langzamerhand werd ik steeds chagrijniger, zag ik er vermoeid uit en werd mijn lontje korter en korter. De oplossing kwam pas toen ik een advertentie zag voor verduisterende gordijnen. Ik nam mezelf voor dat dit het laatste was dat ik zou proberen. Je kunt je voorstellen dat ik super blij was toen ik merkte dat het daadwerkelijk hielp.

Dragen donkere gordijnen echt bij aan een betere nachtrust?

Voor mij is die vraag beantwoord met een dikke vette: Jazeker! Sinds ik verduisterende gordijnen heb aangeschaft in mijn slaapkamer, draai ik minder, lig ik rustiger en zijn vage lichamelijke klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Naar bed gaan is voor mij geen nachtmerrie meer, maar een rustpuntje in de dag geworden. Omdat die simpele oplossing mij zo goed heeft geholpen, vertel ik anderen er over en hoop ik ze zo te helpen.

Tips voor het kiezen van gordijnen

Er is een aantal factoren waar je op kunt letten bij het aanschaffen van gordijnen.

Hoe donkerder de gordijnen, hoe beter ze de kamer verduisteren.

Een gordijn van een lichte kleur stof zoals lichtblauw of lichtgrijs, verduisteren minder goed dan een gordijn van zwart of antraciet. De lichte kleuren laten simpelweg meer zonlicht door. Wil je zeker zijn van een donkere kamer? Kies dan voor een donkere kleur.

Hoe zwaarder de stof, hoe beter ze bestand zijn tegen de zonnestralen.

Het type stof is mede bepalend voor de verduistering ervan. Zo heeft een geweven stof van nature een open structuur. Het is ook aanzienlijk lichter van gewicht dan bijvoorbeeld een velours stof. Deze laatstgenoemde is behoorlijk zwaar en ook nog eens dicht van structuur. Het maakt de kamer veel donkerder.

gordijnen voor je nieuwe huis

Verduisterende voering nodig of niet?

Met een voering kun je praktisch elk gordijn verduisterend maken. Let daarbij wel op de tips die hierboven zijn gegeven. Een verduistering halen van 100% is een utopie, maar met 95-98% slaap je echt al een heel stuk beter.

Ophangsysteem ter voorkomen van doorlaten van licht

Let ook even op de manier waarop je de gordijnen ophangt. Een systeem met haakjes zorgt voor de donkerste kamer. Met een ophangsysteem waarbij ringen worden gebruikt, komt er nog erg veel licht doorheen. Dat is dan ook niet aan te raden. Als je donkere gordijnen hebt, wil je het ook graag zo donker mogelijk houden, lijkt mij.

Ik hoop van harte dat dit blog je helpt voor het krijgen van een betere  nachtrust. Ik zeg daarom alvast: welterusten!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207