Wat is het verschil tussen tuinaarde en potgrond?

Heb je de wens om je tuin van een flinke upgrade te voorzien? Als je veranderingen aan je tuin door wilt voeren, heb je hier altijd specifieke middelen voor. Wil je bijvoorbeeld een border in je tuin creëren? Dan heb je hier tuinaarde of potgrond voor nodig. Of heb je de wens om nieuwe planten/struiken in je tuin neer te zetten? Ook dan heb je tuinaarde of potgrond nodig.

Tuinaarde en potgrond zijn twee voorbeelden van onmisbare hulpmiddelen. Zodra je veranderingen aan je tuin door gaat voeren, verschijnen deze twee middelen al snel op je wensenlijstje. Maar, wat is nou het beste? Om te kiezen voor tuinaarde of om te kiezen voor potgrond? Dit hangt vooral van de situatie af, aangezien er grote verschillen bestaan tussen tuinaarde en potgrond.

Samenstelling

Het belangrijkste verschil is terug te vinden in de samenstelling:

  • Potgrond: potgrond heeft een luchtige samenstelling, is hierdoor minder zwaar en bevat meerdere voedingsstoffen. Planten hebben aan deze voedingsstoffen behoefte, waardoor potgrond en planten een prima combinatie vormen.
  • Tuinaarde: tuinaarde is in nagenoeg alle gevallen een combinatie van compost en tuinturf. Door deze samenstelling is tuinaarde een stuk minder luchtig, bevat het weinig poriën en is het dus minder geschikt voor in bijvoorbeeld potten of bakken.

Gebruiksdoeleinden

stoere plantenbak

Dat de samenstelling van tuinaarde en potgrond significant anders is, mag duidelijk zijn. Wat hier één van de gevolgen van is, is de gebruiksdoeleinden.

Potgrond doe je bijvoorbeeld in potten, bakken of een border in de tuin. Door de samenstelling leent het potgrond zich vervolgens perfect voor het planten van allerlei soorten planten. De planten halen uit de potgrond alle benodigde voedingsstoffen, waardoor de planten op de gewenste manier kunnen groeien.

Tuinaarde is daar niet geschikt voor. Deze aarde is echter wel geschikt om bijvoorbeeld de tuin op te hogen. Of wil je de border in je tuin graag iets ophogen? Dan gebruik je eerst tuinaarde en vervolgens potgrond. De tuinaarde zorgt voor een ophoging van de oppervlakte, waarna je de planten het beste in de potgrond kunt planten.

Let wel op: heb je in je tuin planten die gek zijn op een zurige bodem? Dan is het wel verstandiger om tuinaarde te gebruiken. Wat onder aan de streep de beste keuze is, hangt dan ook grotendeels af van het soort plant(en). Ga goed na om wat voor soort plant het gaat en waar die plant behoefte aan heeft.

Combinatie van beide = het beste

Uiteindelijk is het aan te raden om zowel tuinaarde als potgrond aan te schaffen. Zoals dit artikel laat zien, komt zowel tuinaarde als potgrond in specifieke situaties goed van pas.

Meer tuininspiratie
Kom tot rust in je eigen tuin
Een stoere plantenbak voor in de tuin

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255