Doorslaand vocht: oorzaken en oplossingen

Doorslaand vocht is één van de meest voorkomende vochtproblemen. Het wordt veroorzaakt door regenwater wat via de buitenmuur naar binnen trekt. Vocht in huis heeft vervelende gevolgen; het veroorzaakt schade aan je woning en je krijgt last van gezondheidsklachten. In dit artikel lees je alles over doorslaand vocht.

Doorslaand vocht: wat is het?

Zoals eerder al genoemd wordt doorslaand vocht veroorzaakt doordat regenwater via de muur naar binnen trekt. Vaak is de gevel in dit geval beschadigd, verouderd of poreus, waardoor je woning niet meer beschermt is tegen neerslag. Ook een verkeerd afgewerkte muur of kieren tussen de kozijnen kunnen ook leiden tot doorslaand vocht.

Doorslaand vocht herken je aan vochtplekken op zowel de buiten- als binnenmuur. Deze vochtplekken bevinden zich op allerlei verschillende hoogtes. Ook loslatend behang of afbladerende verf zijn symptomen van doorslaand vocht. Na verloop van tijd ontstaat er schimmel op de vochtplekken.

De gevolgen van doorslaand vocht

Net zoals ieder ander vochtprobleem heeft doorslaand vocht vervelende gevolgen. Vochtplekken brengen schade toe aan je woning: het behang laat los, het schilderwerk bladert af of het stucwerk barst. Deze vochtplekken leiden uiteindelijk tot nog meer schade en de vorming van schimmel. In ernstige gevallen trekt een vochtprobleem ongedierte aan, zoals pissebedden en zilvervisjes.

Ook buitenshuis ondervind je de gevolgen van doorslaand vocht. Omdat de vochtplekken zich ook op de buitenmuur bevinden, raakt je gevel en het voegwerk nog ernstiger beschadigd. Zeker in de winter, wanneer het vriest loop je een groot risico dat het voegwerk barst en er scheuren in de muur ontstaan.

Naast de gevolgen aan je woning krijgt je eigen gezondheid het ook zwaar. Een te hoge luchtvochtigheid in huis leidt tot astmatische- en reumatische klachten. Ook hoofdpijn en vermoeidheid zijn veelvoorkomende klachten. Daarnaast heeft ook je immuunsysteem het zwaar: je bent vaker ziek.

De gevolgen van doorslaand vocht zijn erg vervelend. Hierdoor is het extra belangrijk om het vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken!

Doorslaand vocht bestrijden: methodes

Er zijn drie verschillende methodes om doorslaand vocht in huis te bestrijden.

De meest gekozen methode is het impregneren van de muur. Wanneer je er voor kiest om de muur te impregneren, wordt deze door een vochtspecialist behandelt met een waterdichte beschermlaag. Voorafgaand wordt de gevel gereinigd en worden beschadigingen herstelt. Het impregneermiddel trekt in de muur totdat de muur verzadigd is. Naast dat het impregneermiddel vochtwerend is, is het ook vuilafstotend. Na het impregneren van de muur krijgt neerslag geen kans meer om de woning binnen te dringen en ziet je gevel er weer als nieuw uit.

Een andere methode is het laten aanbrengen van nieuwe gevelbekleding. Dit is een stuk ingrijpender dan impregneren. Nieuwe gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende materialen, zodat er altijd iets is wat bij jou wensen past. Let er wel op dat je voor het plaatsen van gevelbekleding een vergunning nodig hebt, omdat je het aangezicht van je woning verandert. Het is wel een effectieve methode voor vochtbestrijding, omdat de nieuwe gevelbekleding over de oude wordt geplaatst. Het heeft een erg lange levensduur.

De laatste optie is het aanbrengen van vochtwerende verf: dit werkt eigenlijk hetzelfde als impregneren. Het is erg belangrijk om te weten dat ook bij deze methode de muur eerst goed moet drogen. Anders sluit je het vocht op in de muur, met alle gevolgen van dien. De gevel wordt vooraf gereinigd en herstelt door de vochtspecialist. Ook voor het aanbrengen van vochtwerende verf op de buitenmuur heb je een vergunning nodig.

Doorslaand vocht behadelen: de kosten

De prijs voor het behandelen van doorslaand vocht hangt vooral van de gekozen methode en het tarief van de vochtspecialist.

De goedkoopste manier is het impregneren van de muur: je betaalt hiervoor gemiddeld €8,- tot €12,- per m². Het beste is om de gevel voor het impregneren grondig te laten reinigen. De kosten voor reinigen en impregneren bedragen ongeveer €15,- per m².

Kies jij voor nieuwe gevelbekleding? Afhankelijk van het soort wat je kiest, moet je rekening houden met kosten vanaf €35,- per m². Het aanbrengen van vochtwerende verf kost gemiddeld €30,- tot €45,- per m².

Kan ik doorslaand vocht zelf bestrijden?

Wanneer je last hebt van vochtdoorslag is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Dit lijkt misschien een eenvoudige klus om zelf te doen, maar toch is dat geen goed idee. Ten eerste lijken vele vochtproblemen op elkaar. Ieder soort vochtprobleem moet op een specifieke manier opgelost worden, om verdere problemen te voorkomen. Het is dus belangrijk om zeker te weten of je wel last hebt van doorslaand vocht: een vochtspecialist kan dit het beste beoordelen.

Een vochtspecialist beschikt over de juiste kennis, ervaring en middelen om het vochtprobleem op te lossen. Wanneer je zelf aan de slag gaat loop je het risico dat het niet goed gaat en je last blijft houden van vocht in huis. Schakel daarom altijd een ervaren vochtbestrijder in: deze biedt ook garantie op het geleverde werk. Op DeJongBv.nl vind je een ervaren vochtspecialist bij jou uit de buurt.

Veel gelezen:
Verhuisbedrijf inschakelen: de voordelen en kosten

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 186