Dit moet je weten over een recreatiewoning bouwen op eigen terrein

Steeds vaker kiezen Nederlanders voor een vakantie in eigen land. Daar heeft de coronacrisis zonder twijfel aan bijgedragen. Misschien heb je er zelf al eens aan gedacht om te investeren in een recreatiewoning of vakantiehuis om te verhuren.

Maar: het vinden van grond in Nederland is lastig. Je zit al gauw ‘vast’ aan een (groter) vakantiepark. Wist je dat je ook aan de slag kunt gaan met een recreatiewoning bouwen op eigen terrein? In dit artikel lees je daar meer over.

Een recreatiewoning bouwen op eigen grond, wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn steeds meer mogelijkheden beschikbaar om een huisje, zoals een recreatiewoning of een tiny house, op eigen grond te plaatsen als je daar de ruimte voor hebt. Hoewel het per gemeente in Nederland kan verschillen (dus controleer dit goed voor je eigen gemeente), zijn er verschillende opties mogelijk om zo’n extra woning in je tuin of op eigen terrein te plaatsen, zoals:

  • een recreatiewoning om te verhuren aan gasten. We zien het steeds vaker voorbijkomen dat mensen een uniek vakantiehuis op eigen terrein laten bouwen die ze vervolgens verhuren.
  • een tiny house of vakantiehuis als tijdelijke tweede woning, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing. Vervolgens kun je het huis gebruiken als er mensen komen logeren.
  • een extra woning als ruimte voor een thuiswerkplek, dus als een extern thuiskantoor.
  • een recreatiewoning of huis voor permanente bewoning, bijvoorbeeld voor kinderen die net uit huis gaan of juist voor ouders die meer in de buurt willen wonen. Dat is met de huidige krapte op de woningmarkt voor veel mensen meer dan welkom.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een recreatiewoning te laten bouwen op een stuk grond dat niet bij je woning te vinden is. Denk aan grond die je ergens kunt huren of kopen of toch aan grond van bijvoorbeeld een vakantiepark.

vakantiehuis

Tweede woning betalen: hoe regel je de financiën?

Het is natuurlijk allemaal een hartstikke leuk idee; zo’n tweede huis, maar hoe zit het met de financiën? In de meeste gevallen sluiten mensen een tweede hypotheek (naast de hypotheek voor hun hoofdwoning) af. Er is wel een aantal zaken waar je op moet letten bij zo’n tweede hypotheek. Je komt bijvoorbeeld maar beperkt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek en je kunt niet het hele bedrag gefinancierd krijgen, maar ‘slechts’ 60% of 70%. Daarom kiezen mensen liever voor het inzetten van eigen vermogen dat ze in de jaren ervoor hebben opgebouwd.

Heb je niet voldoende eigen vermogen dan kun je ook nog kiezen voor een persoonlijke lening om zo een tweede woning te financieren. Deze vorm van financiering is ontzettend flexibel waarbij je steeds zoveel af kunt lossen als je zelf zou willen. Let wel op dat de rente hoger ligt dan bij het aanvragen van een hypotheek. Heb je een schenking van bijvoorbeeld familieleden gekregen? Dan mag je dit vermogen ook inleggen om zo je recreatiewoning te financieren. Op die manier is een recreatiewoning bouwen op eigen terrein of op een ander stuk (gehuurde) grond financieel gezien op verschillende manieren mogelijk.

Veel gelezen:
Hoe kun je het beste je huis verduurzamen?

Ronald Barends
Ronald Barends

Ik ben Ronald Barends, directeur en eigenaar van Huislijn.nl, een platform dat maandelijks door 800.000 woningzoekenden wordt bezocht. Dankzij de samenwerking met vele makelaars bieden we een actueel en overzichtelijk aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen, waarmee Huislijn.nl een waardevolle bron is voor zowel makelaars als huizenzoekers. Naast mijn werk bij Huislijn.nl geef ik graag advies over het kopen en verkopen van een woning. Ook vind ik het leuk om af en toe wooninspiratie te delen en mensen te helpen bij het vormgeven van hun ideale woonomgeving. Mijn brede interesse in alles rondom wonen – van interieurtrends tot duurzame oplossingen – maakt me een veelzijdige partner voor iedereen met een passie voor wonen.

Artikelen: 309