Een patroon in je houten vloer: hoe werkt dat?

Er is bij Afium tegenwoordig zo een ruim aanbod aan houten vloeren, dat de keuze soms wat overweldigend kan zijn. Ga je voor een samengestelde vloer, massief hout, parket of toch laminaat? Alle soorten houten vloeren hebben hun eigen voor- en nadelen. En als je dan gekozen hebt voor een materiaal, is er ook nog de kleur, afwerking en de manier waarop je de vloer legt. Er zijn een aantal verschillende patronen waarin je een vloer kunt leggen, zoals de Hongaarse punt en de visgraat vloer. In dit stuk lees je meer over die verschillen patronen. Op zoek naar een nieuwe vloer? Lees vooral verder.

Visgraat vloer is van alle tijden

Een van mijn persoonlijke favorieten als het op vloeren aankomt, is de houten visgraat vloer. Dit type vloer is fantastisch vanwege het klassieke effect. Dit type vloer wordt al honderden jaren gebruikt, en is nog steeds hip. In home makeover programma’s op tv komt dit type vloer bijna in enkele aflevering wel naar voren tegenwoordig. Voor mij is dit de mooiste manier om een vloer te leggen. Het voegt gewoon zoveel sfeer toe aan een ruimte. En het uiterlijk is niet het enige voordeel van dit type vloer.

Waarom een visgraat vloer?

kies jij de perfecte vloer

Een visgraat ziet er prachtig uit, maar er zijn meer voordelen. Een van de grootste voordelen: door de vorm van het patroon, past zo’n vloer letterlijk overal. Geen even hoeken? Geen enkel probleem. Met een visgraat patroon past het altijd en ziet je vloer er goed afgewerkt uit. Deze vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, van verschillende materialen en in alle maten.

Het alternatief: de Hongaarse punt vloer

Een Hongaarse punt vloer is een mooi alternatief voor een visgraat. Het voordeel van dit patroon: het oogt een stuk rustiger. Dat komt doordat de visgraat in een hoek van 90 graden wordt gelegd, en de Hongaarse punt in een hoek van 45 of 60 graden. Dat geeft een wat kalmer effect. Verder zijn beide patronen ongeveer gelijk qua proporties. Ook qua prijs is er weinig verschil.

De verschillende soorten vloeren die geschikt zijn

Voor dit soort patronen zijn er verschillende materialen waar je uit kunt kiezen. Het meest klassieke is hout, maar dat is erg duur. Er zijn ook goedkopere opties: pvc, laminaat en novilon. Zo’n patroon vloer is dus mogelijk voor ieder budget, hoewel het duurder is dan een vloer zonder patroon  Voor verschillende opties, kijk online bij de aanbieders. 

Ook interessant om te lezen:
4 manieren om je meubels op te stellen in de woonkamer

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99