4 manieren om je meubels op te stellen in de woonkamer

Ben je wel toe aan een verandering in je interieur, maar zou je graag een beetje op weg geholpen willen worden met wat inspiratie? Misschien zie je door de huidige opstelling van je huis de mogelijkheden niet meer zo goed. En kom je niet verder dan een paar meubelstukken met elkaar omwisselen, om ze vervolgens weer op hun originele plek terug te zetten. In dit artikel vind je misschien wat meer inspiratie over hoe je jouw meubels op 4 verschillende manieren kan opstellen in de woonkamer.

Creëer een centraal punt

Allereerst is het belangrijk om een centraal punt in de kamer te bepalen. Hier kun je dan altijd omheen werken en dit centrale punt houd je als leidraad aan. Het kan van alles zijn. Een open haard, een groot raam of zelfs een TV. Maar ben je toevallig op zoek naar een mooie nieuwe bank? Dan wil je die natuurlijk graag als centraal punt aanhouden in de kamer. Als je het centrale punt hebt bepaald, dan kun je de rest van de meubels gaan rangschikken.

Maak gebruik van de muren

De meest voor de hand liggende opstelling en misschien ook wel de meest populaire opstelling, is natuurlijk door een zithoek te creëren. Deze wordt door middel van een bank, een salontafel en misschien een comfortabele stoel of poef afgebakend. De meubels staan eigenlijk om de salontafel heen, waardoor je een intieme sfeer creëert.

inrichting

Een andere interessante opstelling kan zijn om de woonkamer als middelpunt te gebruiken, in plaats van de meubels. Dit doe je door de bank tegen een lege muur aan te zetten en daar stoelen en kleine tafeltjes bij te zetten, voor het evenwicht. Het midden van de woonkamer blijft dan leeg en voor de bank kun je eventueel een mooi vloerkleed neerleggen voor het creëren van een warme uitstraling, of als echte eyecatcher.

Het midden van de ruimte

Breng alle meubels van de muren af en zet ze in het midden van de woonkamer. Hiermee breek je de ruimte op en creëer je een interessante en unieke opstelling.

En als je genoeg ruimte over hebt omdat je misschien een grote woonkamer hebt, dan kun je ook overwegen een smalle sidetabel achter de bank te zetten. Of een stijlvol kastje met vakken of lades, wat ook weer zorgt voor extra bergruimte. In een grote woonkamer kun je ook meerdere zithoeken creëren. Zo kun je bijvoorbeeld van de bank met een kleine salontafel één zithoek maken. En een apart hoekje creëren door middel van een comfortabele fauteuil onder bijvoorbeeld een raam of bij een muur. Kleed dit hoekje aan met een mooie lamp, een leuk schilderij aan de muur en een klein bijzettafeltje. En je hebt een prachtige plek gecreëerd waar je lekker je boek kan lezen, of waar je ’s ochtends je kopje koffie kan drinken, terwijl je de ochtendkrant leest.

Horizontaal in plaats van verticaal

Staat je bank of de eettafel verticaal in de ruimte? Dan kun je proberen om deze eens in een horizontale opstelling neer te zetten. Vooral bij een eettafel kan het een wereld van verschil maken én kan het bijna aanvoelen als een nieuw huis. Maar ook de zithoek verticaal maken, in plaats van horizontaal kan een enorm effect hebben. Het is hierbij wel belangrijk dat je rekening houdt met de bewegingsruimte en dat er een logische looproute blijft bestaan. Probeer ook de doorkijk zo vrij mogelijk te houden. Door deze kleine aanpassing, kan het zomaar zijn dat je huis ineens veel groter lijkt.

Met een beetje creativiteit en wat passen en meten, kun je je woonkamer omtoveren tot een hele nieuwe, stijlvolle en uitnodigende ruimte!

Interessant om te lezen:
Je huis verduurzamen en verbouwen

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 102