Dekbed wassen, hygiënisch wonen

Hoe een donzen dekbed het beste wassen

De fijn vertakte veren waarmee een donzen dekbed is gevuld doen echt hun werk. Warmte opslaan, vocht transporteren – het natuurlijke materiaal dons is een echte allrounder. Als zodanig verdient het echter een beetje extra zorg bij het schoonmaken. Als je een donzen dekbed goed wilt wassen en drogen, moet je niet zomaar het volgende beste wasmiddel pakken en de wasmachine starten …

De grote vraag: was ik het donzen dekbed zelf of laat ik het reinigen?

Kan ik een donzen dekbed in de wasmachine wassen? Simpel antwoord: Ja, dat kan. Onder de juiste omstandigheden kunt u zonder aarzelen uw dekbed gevuld met dons zelf in de wasmachine reinigen. Om precies te zijn zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

  • Uw wasmachine kan minstens 7,5 kg bevatten. Het donzen dekbed heeft voldoende ruimte nodig in de trommel.
  • Het veren dekbed heeft een maximale vulling van 450 g. Lichte zomer donzen dekens zijn geen probleem voor de wasmachine, maar zodra je een dik donzen dekbed wilt wassen, ziet het er anders uit.
  • U beschikt over een wasdroger. Dit is de enige manier om het dons weer mooi te maken.
  • Je moet geduld hebben. Het kan enkele dagen duren voor de veren volledig droog zijn.
  • De deken heeft een label met verzorgingsinstructies. Als u zo’n label niet vindt, is er geen garantie dat de deken het wassen onbeschadigd overleeft – in zo’n geval kunt u beter naar een speciaalzaak gaan.
  • Hoe vaak moet je een donzen dekbed wassen?
  • Normaal volstaat het om het donzen dekbed om de 1,5 tot 2 jaar te wassen. Want in tegenstelling tot het donzen kussen hoeft het dekbed niet zoveel vocht op te nemen en in evenwicht te houden – het belangrijkste is de warmtefunctie. Het dekbed zal het langst zijn gezwollen kwaliteit behouden (zonder veelvuldig wassen!) als u het dekbed elke ochtend laat luchten.

Dons dekbedden wassen zonder droger – ja of nee?

slaapkamer

In theorie is het mogelijk dekbedden in de wasmachine te wassen en vervolgens zonder droger te drogen, maar dat is vervelend. Ook bestaat het risico dat de veren niet volledig drogen en dat er een onaangename geur of zelfs schimmel ontstaat.

En wat als je absoluut geen mogelijkheid hebt om een wasdroger te gebruiken? In dat geval leest u best stap 2 hieronder: Daar vindt u nuttige tips over hoe u het donzen dekbed het beste kunt drogen zonder droger. Maar voor het drogen is er natuurlijk het wassen.

Lees ook: Het ideale bed: zo krijg je het voor elkaar!

Welk wasmiddel is goed voor dons?

Speciaal donswasmiddel is het beste. Als u dit niet bij de hand hebt of niet apart wilt kopen, is een mild wasmiddel, wolwasmiddel of zijdewasmiddel net zo goed geschikt. De reden hiervoor is dat dons bestaat uit vezel eiwitten, die ook bekend zijn onder de verzamelnaam . Deze vezel eiwitten komen bijvoorbeeld voor in schapenwol. Dus als u af en toe wollen kleding wast, kunt u gerust het wolwasmiddel gebruiken voor het reinigen van uw donzen dekbed.

Wat wasmiddelen betreft, zijn er slechts 2 dingen die u moet vermijden bij het wassen van uw donzen dekbed:

  • Wasmiddel
  • Wasverzachter of wasparfum

Deze producten doen het fijn vertakte dons klonteren – een ergernis die gemakkelijk kan worden vermeden. Het is ook milieuvriendelijker om wasverzachters te vermijden. 

Veel gelezen:
Top vier tips om je nachtrust te verbeteren

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255