Waarde van je woning vergroten? Dit zijn bewezen mogelijkheden

Voor je je woning te koop zet, doe je er goed aan na te gaan of je de waarde van je woning kunt verhogen. Ook al vereist renovatie of een verbouwing een investering, soms is die investering de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan het bijwerken van achterstallig onderhoud, of het verduurzamen van je woning. De waarde van je woning kan na een verbouwing een stuk hoger zijn. Wil weten wat de waarde van je woning nog meer vermeerdert? Lees dan verder.   

Meerwaarde creëren door te verbouwen

Wat vermeerdert de waarde van je woning nu meer dan een verbouwing? Een luxere keuken of badkamer met douchecabine  zal kopers sneller verleiden je huis te kopen. Uiteraard kun je  de ruimte die het meest verouderd of oncomfortabel is, het best aanpakken. Wat vermeerdert de waarde van je woning nog meer? Denk aan:

  • Een dakkapel om extra ruimte en licht te creëren
  • Een serre of aanbouw
  • Moderne installaties, zoals een Hr-ketel
  • Goed afgewerkte kozijnen of nieuw stucwerk

Let wel op de investering die nodig is bij het verbouwen van je woning. Je krijgt lang niet altijd 100% van de verbouwingskosten terug. Sommige werkzaamheden lonen echter genoeg. Bij het plaatsen van dubbel glas, isoleren of het wegwerken van achterstallig onderhoud kunt u 75% tot 100% van uw investering terugverdienen bij de verkoop.

Voor je begint met verbouwen is het verstandig de huidige waarde te berekenen. Je kunt hiervoor kijken naar recent verkochte woningen in je buurt, of een waardebepaling laten uitvoeren. 

Verduurzamen = waarde verhogen

Het huis verduurzamen

Een andere optie die je hebt om de waarde van je huis te verhogen, is verduurzamen. Door te verduurzamen zorg je ervoor dat je woning minder elektriciteit, water en/of gas verbruikt. Dat is voordelig voor de koper. Bovendien krijgt je woning mogelijk een hoger energielabel als je kiest voor verduurzamen. Een hoog energielabel (A of B) zorgt doorgaans voor een prijsstijging van € 6.000!

Net als bij verbouwen geldt dat je eerst moet nagaan wat je het best kunt verduurzamen. Vraag bijvoorbeeld aan een energie-expert: wat vermeerdert de waarde van mijn woning het meest als ik ga verduurzamen?

Afhankelijk van je situatie kunnen een zonneboiler, een warmtepomp, zonnepanelen of een waterbesparende badkamer kraan je woning in waarde doen stijgen. Sommige verduurzamingsopties kosten veel, terwijl andere goedkoper zijn en minstens zoveel opbrengen. Laat je daarom goed adviseren voor je start met verduurzamen, zodat je weet wat de waarde van je woning het meest vermeerdert.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 119