Tegels op de muur? Dat kan makkelijker!

We zien steeds vaker tegels op de muur. Echter, zijn deze tegelwanden steeds vaker van laminaat gemaakt. De eerste mensen denken bij laminaat aan de vloer. Maar wist je dat je tegel laminaat ook op de muur kunt bevestigen? Dit is hoe je dat doet:

Stap 1 – De voorbereiding

Zorg voor een schone muur die vrij is van behang- en verfresten. Meet de hoogte om van het oppervlak dat je wil gaan bedekken. Zaag daarna de balken op maat. Deze balken ga je verticaal aan de muur bevestigen. Hierop komt het laminaat.

Stap 2 – Balken aftekenen

Tijd om te boren! Eerst teken je op de muur af waar de balken bevestigt moeten worden. Boor drie gaatjes in de muur waarmee je een balk vast kunt zetten. Je boort dus een gaatje aan de uiteinden van de balk en een in het midden. Deze gaatjes in de muur vul je met plugs. Hoe ver de balken van elkaar afkomen, hangt af van het laminaat dat je eroverheen wilt plaatsen. 40 centimeter is een goede richtlijn.

Tip: Boor ook gaatjes in de balken. Hiermee maak je het bevestigen zo makkelijker!

Stap 3 – Balken bevestigen aan de muur

Met montagelijm kun je de balken op de juiste plek bevestigen. Druk deze stevig tegen de muur. Daarna schroef je de balken aan de muur vast.

Stap 4 – Laminaat bevestigen

Vul je een hele muur met laminaat? Leg dan afstandsblokjes onder de eerste rij. Doe dan montagelijm op de balken die je zojuist hebt geplaatst. Dan kun je de eerste rij met laminaatplanken plaatsen. Controleer wel even of je de eerste rij waterpas hebt geplaatst. Het zou zo zonde zijn als je daar bij de laatste stukken achter komt!

Ga dan door met het bevestigen van de rest van de muur. Je kunt het kliksysteem eventueel verstevigen met nietjes. De planken die te lang zijn, kun je omdraaien om de lengte te markeren. Zo kun je deze gemakkelijk op maat inkorten. Het overgebleven deel kun je in de volgende rij gebruiken.

Stap 5 – Afwerking

Dan hoef je de muur alleen nog maar af te werken. Dit doe je door eventuele plinten te plaatsen en de hoeken en randen lichtjes af te schuren.

Waarom voor laminaat kiezen?

Zoals je ziet, is laminaat vrij eenvoudig te bevestigen aan een muur. Daar komt bij dat laminaat zeer onderhoudsvriendelijk is en goed tegen vocht kan. Bovendien is laminaat goedkoop vergeleken met tegels. Tegels zijn ook lastig te verwijderen, met laminaat kun je van je tegels over een aantal jaren ook een houten of betonlook muur maken.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60