Verkeersongeval gehad? Zo voorkom je vervelende kosten

Statistisch gezien gebeurt het niet vaak, maar als je een autobezitter bent, kan je een verkeersongeval meemaken. Je kunt slachtoffer zijn, maar uiteraard kun je zelf ook een aanrijding veroorzaken. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Beiden wil je natuurlijk niet, want naast materiële schade kan er ook lichamelijke schade optreden. Mocht dit toch gebeuren, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de juiste stappen onderneemt. Wat kan je doen als je een voertuig aanschaft, welke verzekeringen sluit je af? 

Welke verzekeringen sluit je af bij het kopen van een voertuig?

Volgens de wet is het geregeld dat als je een voertuig aanschaft je verschillende verzekeringen verplicht dient af te sluiten. Het gaat hierbij om voertuigen zoals een motor, scooter, brommer, snorfiets of auto. Bij die voertuigen is het verplicht om een WA-verzekering en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als je op zoek gaat naar de juiste verzekering voor jouw scooter, kan je ook gewoon een scooterverzekering afsluiten. Dit is de WA plus een diefstalverzekering en dan ben je ook gedekt. Daarnaast is het slim om bij het aanschaffen van een voertuig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Mocht je een ongeval meemaken, dan kunnen zij je kosteloos bijstaan mocht dit nodig zijn.

Welke stappen onderneem je als je een verkeersongeval hebt meegemaakt?

Zoals eerder gezegd zit een ongeluk in een klein hoekje, een verkeersongeluk kan iedereen overkomen. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk de juiste stappen te zetten wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt. Zorg bij een verkeersongeluk dat je getuigen verzamelt. De omstanders die het verkeersongeval hebben zien gebeuren kun je vragen om te getuigen. Daarnaast kun je zelf veel foto’s maken. Jouw verzekeringsmaatschappij wil namelijk alles weten na zo’n ongeluk, zodat zij zelf kunnen zien wie er verantwoordelijk voor was. Het is handig om ook de schade op te nemen, zodat ze de schade kunnen berekenen en daarna kunnen uitkeren. Als je lichamelijke schade hebt, dan kan dit pas worden vastgesteld als je een arts hebt bezocht. Als het ongeluk jouw schuld niet was en je bent het slachtoffer, dan dien je uiteraard de schade in bij de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker van het ongeluk.

Een heftig ongeluk gehad?

Als je een aanrijding hebt gehad en het is niet duidelijk wie de schuldige is, dan bel je de politie. Zij kunnen je dan bij komen staan. Ze kunnen je assisteren bij het invullen van de schadeformulieren. Bij heftige ongevallen komt de politie zelf getuigen ondervragen en foto’s maken. Je zult zelf altijd na een aanrijding contact moeten opnemen met jouw letselschade bedrijf om je auto te laten repareren. En uiteraard moet je ook zelf contact opnemen met jouw verzekeringsmaatschappij om alle schade in te dienen.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99