Tips voor de verlichting in je slaapkamer

Wanneer we het hebben over verlichting, denk je waarschijnlijk niet snel aan de slaapkamer. Daar moet het toch vooral goed donker zijn? Toch is ook in deze ruimte de juiste verlichting erg belangrijk. Om de slaapkamer zowel functioneel te belichten als een gezellige sfeer mee te geven, delen we hieronder een aantal praktische tips. Zo zorg je ervoor dat de verlichting in je nieuwe slaapkamer helemaal op orde is!

Ga voor LED verlichting

Om te beginnen raden we aan om enkel gebruik te maken van LED verlichting. LED lampen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en gemakkelijk online te bestellen bij de Lampdirect webshop. Het grootste voordeel van LED verlichting is dat de lampen energiezuinig zijn. Dat is goed voor de portemonnee en voor het milieu. Daarnaast gaan de lampen erg lang mee, hebben ze in tegenstelling tot spaarlampen geen opwarmtijd en zijn de LED lampen verkrijgbaar in diverse lichtkleuren.

Begin bij de basisverlichting

Richt je eerst op de basisverlichting in de slaapkamer. Dit zijn de lampen die de gehele ruimte goed en gelijkmatig belichten. Een plafondlamp of hanglamp in het midden van de ruimte is hier erg geschikt voor. Handige tip: met een dimmer kun je deze basisverlichting ook inzetten als sfeerverlichting. Dit doe je door de felheid van de lampen te dimmen en te kiezen voor een neutrale tot warm witte lichtkleur.

Voeg functionele verlichting toe

Ook functionele verlichting mag in de slaapkamer niet ontbreken. Hiermee bedoelen we de kleine lampen met een specifiek doel. Denk aan het nachtlampje naast het bed, de bureaulamp op het bureau of een verstelbare wandlamp die je gebruikt als leeslamp. Het licht moet helder en direct zijn (dus niet via de muren weerkaatsen of te veel worden gedempt door een lampenkap). Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk een boekje kunt lezen als de rest van de kamer donker is.

Maak het gezellig met sfeerverlichting

gezellige slaapkamer

Sfeerverlichting bestaat juist wel uit gedempt en indirect licht. Dit zorgt ervoor dat de ruimte een gezellige en knusse sfeer krijgt. Ook de lichtkleur is hierbij erg belangrijk. Kies een warme kleurtemperatuur die neigt naar geel. Dit oogt namelijk veel gezelliger dan koel licht met een blauwe ondertoon.

Pas de lampen aan op het interieur

Besteed uiteraard ook aandacht aan het design van de lampen. Laat de armaturen, lampenkap en lampenvoet goed aansluiten op de stijl van het interieur. Lampen zijn namelijk niet alleen functioneel, maar ook een mooie vorm van decoratie.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101