Het belang van een fijne slaapkamer

Je zou kunnen zeggen: ‘Ik heb mijn ogen dicht in de slaapkamer’. Toch adviseer ik je om het belang van een goede sfeer in de slaapkamer niet te onderschatten. Nachtrust is uitermate belangrijk voor je gezondheid en de inrichting kan daar een belangrijke invloed op hebben. Om je daarbij te helpen, vind je in dit artikel diverse slaapkamer ideeën.

Tip 1: Rustige inrichting

Er zit een kern van waarheid in de wijsheid: ‘een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd’. Dit geldt zeker ook voor de slaapkamer. Concreet houdt dit in dat je beter slaapt in een ruimte waar niet te veel afleiding is. Waar je je geen zorgen hoeft te maken over huishoudelijke to-do lijstjes zoals de was draaien, stofzuigen of opruimen. Extra tip: Voor alle andere dingen die je niet wilt vergeten, kun je een notitieblokje naast je bed te leggen. Zo kun je het van je af schrijven en hoef je er niet meer over na te denken. Gedurende de nacht dingen proberen te onthouden, zorgt ervoor dat de gedachtestroom door blijft gaan. En dat willen we juist niet.

Je kunt een rustige inrichting creëren door de uitstraling van een hotelkamer na te bootsen. Met een sprei en een dubbele rij hoofdkussens ben je er eigenlijk al. Zorg er ook voor dat je mooie manden hebt waar je je rommeltjes in kwijt kunt. Beter georganiseerde chaos, dan rondslingerende spullen!

Tip 2: Verduisterende gordijnen

geluidswerende gordijnen in je slaapkamer

Het natuurlijke ritme van dag- en nacht is voor mens en dier uitermate belangrijk. De Scandinavische landen geven een goed voorbeeld van de gevolgen van een overdaad aan daglicht. In dit soort landen laat de maan zich gedurende een lange tijd niet zien en is het percentage aan alcoholverslaafden en depressiviteit erg hoog. Slapen in een kamer die echt donker is, is dan ook belangrijk. Zelfs in Nederland. Weliswaar gaat de zon hier gewoon onder, maar er is voldoende storend licht in de vorm van lantaarnpalen of de verlichting van huizen. Verduisterende gordijnen zijn dan een prima oplossing om het licht buiten te sluiten.

Tip 3: Slaapverwekkende kleuren

Dat kleuren onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden is algemeen bekend. In een notendop kun je ze op deze manier onderverdelen:

  • Rood is de kleur van de passie.
  • Groen van de natuur, focus en concentratie.
  • Paars van zingeving en wijsheid.
  • Geel van plezier en zon.
  • Wit van vrede en rust.
  • Roze van rust en liefde.
  • Blauw van vertrouwen.

Voor een slaapkamer is een zachte tint aan te bevelen. Dat kan in principe elke gewenste kleur zijn, maar de kleuren wit en blauw passen in een slaapkamer het best vanwege het rustgevende effect. Probeer het maar eens uit om het verschil te kunnen ervaren.

Tip 4: Weg met het mobieltje

Een mobiele telefoon, laptop of tablet hoort niet in de slaapkamer thuis. Los van de straling die die dit soort apparatuur met zich meebrengt en het felle scherm dat je brein juist activeert, gaat het ook om de gevolgen voor je onderbewustzijn.

Bliepjes van de telefoon horen we de hele dag door. Maar zelfs als het geluid uit staat, zijn we alert. We willen op de hoogte zijn als nieuwe berichten via Whats’App binnenkomen. Of houden, zonder dat we het bewust in de gaten hebben, rekening met telefoontjes van mensen die belangrijk voor ons zijn zoals onze kinderen of bejaarde ouders. De enige mogelijkheid om dit onderbewustzijn tijdens het slapen uit te schakelen, is om al je devices uit de slaapkamer te weren. Met een wekker aan een stekker begin je dan de volgende ochtend weer fris aan een nieuwe dag.

slaapkamer

Tip 5: Zacht Beddengoed

Lekker in bed kruipen, voelt pas echt ontspannen met het juiste beddengoed. Materialen zoals katoen, satijn, linnen of flanel zijn hier mede bepalend voor. Wat het lekkerst slaapt, is een persoonlijke keuze. De een vindt katoenen lakens koud aanvoelen, de ander zweet enorm door flanellen beddengoed. Er is een diversiteit aan stoffen te koop en het is een kwestie van uitproberen wat voor jou het lekkerst slaapt.

Met al deze tips moet het lukken om lekker te gaan slapen!

Welterusten.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207