Geschikte woontips voor minder valide mensen

De huisvestingsbehoeften van minder valide mensen zijn enorm gevarieerd vanwege de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd bij het creëren van geschikte woonarrangementen. Er moet een veilige omgeving worden gecreëerd die niet alleen vrij is van gevaren, maar die ook daadwerkelijk onafhankelijke activiteiten voor minder valide mensen mogelijk maakt. Het is belangrijk om goed na te denken over wat een geschikte woonruimte is en hoe dit kan worden bereikt zonder al te veel geld uit te geven.

De ruimte aanpassen

Zorg voor een veilige plek om rond te lopen. Als je een rolstoel nodig hebt, kan het nodig zijn om sommige meubels uit je woonkamer te verwijderen. Je moet ook alle voorwerpen verwijderen die letsel kunnen veroorzaken als ze per ongeluk worden omgestoten. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om vrij te bewegen. Alle meubels zoals bijvoorbeeld bij Meubelzorg moeten comfortabel zijn en geschikt zijn om te worden gebruikt door minder valide gezinsleden. Zorg ervoor dat de deuren wijd genoeg opengaan zodat rolstoelen en rollators er gemakkelijk doorheen kunnen.

Houd alle delen van het huis toegankelijk

Traplift in huis

Om je huis comfortabeler te maken voor minder valide mensen, is het belangrijk om tijdens het ontwerpproces rekening te houden met toegankelijkheid. Zorg ervoor dat alle delen van het huis toegankelijk zijn via rolstoelhellingen, brede deuropeningen en eventueel een traplift. Bovendien moeten badkamers een douchestoel en een aangepaste toiletbril hebben om tegemoet te komen aan verschillende mobiliteitsniveaus.

Zorg ervoor dat de deuropeningen breed genoeg zijn

De deuropening is een zeer belangrijk onderdeel van je huis, omdat het de toegangspoort is tot vele kamers. Als je het voor miner valide mensen gemakkelijk wilt maken om rond te lopen, zorg er dan voor dat er geen obstakels in de weg staan. Deuropeningen moeten breed genoeg zijn zodat mensen er gemakkelijk doorheen kunnen gaan. Om goed door een deur te kunnen met een rolstoel of met begeleider, moet de deuropening op zijn minst 90 cm breend zijn. Voor rolstoelgebruikers moet aan de slotzijde van de deur minsten s50 cm opstelruimte beschikbaar zijn.

Maak je huis veiliger

Ongelukken kunnen in elk huis gebeuren. Het is het beste om mogelijke gevaren uit te sluiten, zodat je veilig en gelukkig kunt leven. Zorg ervoor dat je alle rommel opruimt. Rommel zorgt ervoor dat je je niet vrij kunt bewegen. Huur indien nodig een professional in om je te helpen met het wegwerken van dingen die je niet nodig hebt of die je niet regelmatig gebruikt. Zorg ervoor dat er geen struikelgevaar op de vloer is, zoals speelgoed of kleine voorwerpen. Zorg er ook voor dat er geen scherpe randen of hoeken zijn. Alle meubelstukken, zoals een opsta stoel, moeten bedoeld zijn om minder valide mensen thuis te helpen om de dagelijkse dingen gemakkelijk te maken.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122