Nieuwbouwwoning: welke verzekeringen afsluiten?

Wie een woning koopt, bestaande bouw of nieuwbouw, krijgt te maken met diverse noodzakelijke en zelfs verplichte verzekeringen. Van de overlijdensrisico-, inboedel- en opstalverzekering tot de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering: deze verzekeringen zijn verstandig om af te sluiten als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht.

Verplichte verzekeringen

Een opstalverzekering is verplicht vanuit de hypotheekverstrekker. Een andere woonverzekering die veel wordt afgesloten, is de inboedelverzekering. Deze verzekering mag dan niet verplicht zijn, maar haast iedereen sluit hem wel af. Je beschermt jezelf met deze twee verzekeringen tegen schade in of aan je woning. Na oplevering van jouw nieuwbouwwoning zijn alle schades voor eigen rekening. Zorg er dus voor dat jij op het moment van de sleuteloverdracht bent verzekerd. De opstal- en inboedelverzekering vergoeden de schade in het geval van brand, wateroverlast, ontploffing en inbraak en diefstal. Zeker in nieuwbouwwijken is vaak nog weinig sociale controle, waardoor nieuwbouwwoningen regelmatig het doelwit zijn van inbrekers.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering mag dan niet verplicht zijn, maar kan toch goed van pas komen als je een nieuwbouwwoning koopt. Vanuit deze verzekering worden de kosten gedekt voor schade aan personen en zaken. Ook als jij de schade niet zelf hebt veroorzaakt, maar er bijvoorbeeld een waterleiding is gesprongen waardoor de buren nu last hebben van waterschade. De kosten voor schade kunnen zeer hoog oplopen, waardoor het sterk aan te raden valt om deze verzekering af te sluiten.

Woonlastenverzekering

verzekeringen

Met een woonlastenverzekering verzeker jij jezelf dat de hypotheeklasten nog altijd betaald kunnen worden, ook als jij het zelf niet meer op kunt brengen doordat je jouw baan kwijt bent of arbeidsongeschikt bent geraakt. Het bedrag waarvoor jij jezelf verzekert hangt af van je financiële situatie.

Overlijdensrisicoverzekering

In de meeste gevallen stelt een verzekeraar een overlijdensrisicoverzekering verplicht. De verzekeraar keert een vast bedrag uit aan je nabestaanden in het geval van overlijden, wat extra financiële zekerheid biedt. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is niet verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot een bedrag van 355.000 euro. Veel nieuwbouwwoningen kosten echter meer, waardoor het kan zijn dat de geldverstrekker een overlijdensrisicoverzekering eist. Ook voor jezelf en je gezin kan het een goed idee zijn om deze woonverzekering af te sluiten. Een hypotheekadviseur kan je hier verder over adviseren.

Verzekeringen vormen een deel van de vaste lasten die je als huiseigenaar betaalt voor jouw woning. Houd van tevoren rekening met deze bijkomende kosten bovenop het bedrag dat je kwijt bent aan aflossing en rente op de hypotheek. Zo voorkom je dat je en te hoge financiële verplichting aangaat.

Marinus Marinus
Marinus Marinus
Artikelen: 14