Maandelijkse kosten van een huis

Als je een huis koopt, betaal je niet alleen allerlei eenmalige bijkomende kosten. Als je eenmaal in de woning zit, krijg je ook te maken met allerlei vaste lasten. Wel zo fijn om te weten waar je aan toe bent als je van plan bent een woning te kopen. Daarom zet ik in dit artikel de maandelijkse kosten van een woning op een rij. Zo weet je precies waarmee je rekening moet houden.

Lasten hypotheek

Ten eerste betaal je als huiseigenaar natuurlijk de maandelijkse hypotheeklasten. Deze kostenpost bestaat uit hypotheekrente en zeer waarschijnlijk ook aflossing van de hypotheek. Want wil jij recht hebben op hypotheekrenteaftrek? Dan moet je kiezen voor een hypotheek waarop je aflost, oftewel een lineaire of annuïtaire vorm.

Kosten verzekeringen

Koop je een woning? Dan moet je ook paar verzekeringen afsluiten. Bepaalde verzekeringen zijn zelfs verplicht voor je hypotheek. Een aantal zijn niet verplicht, maar kunnen toch van belang zijn voor (toekomstige) huiseigenaren.

Opstalverzekering

Bij het afsluiten van je hypotheek, is een opstalverzekering altijd verplicht. Daar betaal je dus maandelijkse premie voor. Je woning is hiermee verzekerd tegen schade veroorzaakt door inbraak, storm en brand. Zo is het huis zelf verzekerd, inclusief alles wat daaraan aard- en nagelvast zit: de herbouwwaarde van de woning. De verzekeraar stelt het totale bedrag vast dat nodig is om het huis in gelijke conditie te herbouwen. De hoogte van de premie hangt af van de woningwaarde.

Overlijdensrisicoverzekering

In de meeste gevallen moet je ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Kies jij voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan ben je sowieso verplicht deze verzekering te nemen als je meer leent dan 80% van de marktwaarde. De premie die je hiervoor betaalt, verschilt per verzekeraar. Ook spelen andere factoren een rol, bijvoorbeeld of je rookt of niet.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel handig om te hebben. Deze verzekering dekt namelijk schade die jij veroorzaakt aan spullen van anderen, bijvoorbeeld als een dakpan van je woning die gloednieuwe auto van de buren beschadigt. Het vergoeden van dit soort kosten kan soms erg prijzig zijn. Wel zo fijn dus om dit geregeld te hebben.

Rechtsbijstandverzekering

Een andere niet-verplichte verzekering die goed van pas kan komen voor huiseigenaren is de rechtsbijstandverzekering. Want stel: je hebt net een woning gekocht en opeens kom je allerlei verborgen gebreken tegen. Dan komt wat juridische ondersteuning wel van pas. Het inschakelen van een advocaat kan echter nogal prijzig zijn. Een rechtsbijstandverzekering kan je hierbij ondersteunen.

Heffingen en belastingen

Iedere woningeigenaar betaalt een aantal heffingen en belastingen. Deze kosten kunnen flink oplopen. Vaak wordt de WOZ-waarde van een huis gebruikt om de belastingen en heffingen vast te stellen. De gemeente stelt deze waarde ieder jaar vast.

Onroerendezaakbelasting

Een eigen huis verhoogt je belastbaar inkomen. Bovenop je werkelijke inkomen worden namelijk de fictieve inkomsten uit je huis berekend. Dit is het eigenwoningforfait die je betaalt als je een huis bezit, gebaseerd op een percentage van de WOZ-waarde. De hoogte van dit percentage hangt af van de waarde van de woning.

Eigenwoningforfait

De onroerendezaakbelasting (OZB) is een belasting die de gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ook dit wordt vastgesteld op basis van de WOZ-waarde. Deze kun je in één keer betalen of verspreid over termijnen. Het tarief van de OZB verschilt behoorlijk per gemeente. Check dus hoe dit zit in jouw woonplaats.

Gemeentelijke en waterschapsbelasting

De gemeente stuurt je ieder jaar nog een aantal andere rekening: de riool- en afvalstoffenheffing en de waterschapslasten. Ook deze kosten verschillen per gemeente. Je hebt wel de optie om ze in termijnen te betalen. Zo verspreid je de lasten.

Onderhoudskosten

Een andere belangrijke kostenpost voor een woning is het onderhoud in en om het huis. Hoeveel je dit precies kost, hangt af van de staat van de woning en de leeftijd van een pand. Houd hier vooral rekening mee als je een bestaand huis koopt. Koop je nieuwbouw? Dan vallen deze kosten waarschijnlijk eerst wel mee.

Gas, water en elektriciteit

Denk ook aan de kosten voor gas, water en elektriciteit. Hiervoor betaal je meestal een maandelijks voorschot en krijg je aan het einde van het jaar een definitieve rekening. Hoeveel je kwijt bent hangt van veel zaken af. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je huis en de leverancier.

Servicekosten appartement

Ben je van plan een appartement te kopen? Dan betaal je iedere maand servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je deelt de gemeenschappelijke kosten namelijk met de andere eigenaren uit het gebouw. Denk aan de kosten van de opstalverzekering die de VvE namens alle eigenaren afsluit. Heb jij een dure badkamer geplaatst? Dan kun je deze nog aanvullend verzekeren.

Erfpacht

Als je een woning koopt met erfpacht, betaal je hiervoor iedere maand of ieder jaar canon aan de gemeente. Voordeel is dat je deze kosten wel van je inkomstenbelasting mag aftrekken.

Een woningeigenaar heeft dus allerlei vaste kostenposten. Heb jij een huis op het oog en ben je benieuwd naar wat dit je maandelijks gaat kosten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

 

Olivier Tardieu
Olivier Tardieu

Olivier Tardieu streeft ernaar het afsluiten van een hypotheek voor huizenkopers gemakkelijker, sneller en voordeliger te maken. Hij is managing director van Knab Hypotheken. Ook schrijft hij voor Huislijn.nl waarin hij zijn visie op de huizen- en hypotheekmarkt deelt met lezers.

Artikelen: 9