Kies je vloer voor in de woonkamer

Ook in de vloerenwereld is er sprake van modetrends. Van visgraatvloer tot lange brede planken, van PVC tot laminaat. Alle varianten passeren de revue en eerlijk gezegd: wat je ook kiest, alles kan er mooi uitzien. Dat komt omdat kwaliteit bovenaan het lijstje staat bij laminaatenparket.nl. Maar een vloer komt pas echt goed tot zijn recht als de rest van de inrichting van je huis erop aansluit. Daarom delen we in dit blog enkele tips zodat je daar bij de aanschaf van een vloer voor in de woonkamer op kunt letten.

FAQ’s als het gaat over vloeren

Welk type vloer moet je kiezen: in principe maakt het niet uit of je een voorkeur hebt voor PVC vloeren, laminaat of parket. Tegenwoordig is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Qua uitstraling hoeft het in elk geval niet meer voor elkaar onder te doen. Natuurlijk is het onderhoud en de duurzaamheid verschillend, maar daar kan de specialist je alles over vertellen.

Vloerplanken in de lengte of in de breedte leggen?

hippe fauteuils

Veel klanten vragen advies over hoe de grootte van het huis het best tot zijn recht komt. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven, het verschilt van woning tot woning. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat een ondiep huis gebaat is bij het leggen van planken in de zichtlijn, zodat de woning optisch langer wordt. Bij een huis dat juist heel veel woonoppervlakte in de lengte heeft, kun je gemakkelijker kiezen voor het leggen van de planken in de breedte. Dan komt er gevoelsmatig ook in de breedte meer ruimte bij.

Smalle planken of brede planken kiezen?

Als je een huis hebt dat wat smaller is, kun je gerust kiezen voor smalle planken. Op die manier foppen we onze hersenen: deze constateren veel planken naast elkaar en concluderen daarom dat de ruimte wel breed móet zijn. Bij een groot huis werkt dit andersom. Daar ligt het voor de hand om te kiezen voor brede planken.

Een donkere vloer en donkere meubels

In de eerste alinea van dit artikel spraken we al even over de inrichting van een woonkamer. Daarbij is de meest voorkomende vergissing dat er donkere meubels op een donkere vloer geplaatst worden. Door deze combinatie wordt het in huis somber en saai. Tenzij er voldoende lichtinval in de woning is. Het is meestal beter om te kiezen voor contrasterende kleuren, waardoor er juist meer rust en eenheid ontstaat. Andersom geldt het uiteraard ook voor een lichte vloer en lichte meubels. Het geheel kan dan flets overkomen.

Advies vragen bij een vloer voor in de woonkamer

Het is zinvol om advies in te winnen bij een goede adviseur en op internet plaatjes op te zoeken van vloeren die je mooi vindt. Je kunt daarbij de tips die hierboven zijn genoemd, in gedachten houden. Ik ben benieuwd of je dit gaat herkennen tijdens de zoektocht naar de ideale vloer.

Meer inspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje op Factor Wonen

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207