Aandacht voor ronde elementen in huis

Het lijkt wel alsof de ronde vorm in een interieur door vrouwen meer gewaardeerd wordt dan door mannen. Deze laatste groep kiest vaker voor meubels die robuust, stevig en stoer zijn. Je kunt dan denken aan rechte fauteuils met flinke armleuningen. De dames daarentegen hebben meer aandacht voor ronde modellen met zachte stoffen en subtiele details zoals diverse kussentjes. Omdat de ronde fauteuil in elk type interieur prima tot zijn recht komt, besteden we er in dit blog uitgebreid aandacht aan.

Ronde vormen in een vierkant interieur, do or don’t?

Vaak wordt gedacht dat de vorm van een ruimte versterkt moet worden door het herhalen van die vorm. Een rechthoekige tafel in een lange kamer bijvoorbeeld. En alhoewel dat zeker een versterkend effect heeft en de ruimte langer kan doen lijken, heeft het afwijken van het gangbare een verrassend resultaat.  Het grote voordeel van ronde meubels en een ronde stoel in het bijzonder, is dat je er gemakkelijk langs kunt kijken. Stoelen met rechte rugleuningen vormen als het ware een blokkade in je de richting waarin je kijkt. Met een ronde vorm is daar veel minder sprake van. Een ronde vorm oogt daarom veel vriendelijker en minder opvallend en gaat meer op in het interieur. Het is overigens niet zo dat hier wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag ligt, maar je kunt het zelf eenvoudig uitproberen en ervaren.

Kleur kiezen en een statement maken

Ronde stoel in je interieur

Omdat een fauteuil minder opvalt als deze rond is, is het aan te raden om een mooie kleur uit te zoeken. Kies bijvoorbeeld voor een kleur die ergens anders in je woonkamer ook te zien is. Zoals in het schilderij aan je muur, het behang of het vloerkleed. Op die manier creëer je eenheid, samenhang en is de inrichting op elkaar afgestemd.

Effen of dessin in je interieur?

Als het aankomt op het kiezen van de stof, dan zul je merken dat er een uitgebreide keuze is. Ook hierin is het van belang dat je nadenkt over welke uitstraling je wilt bereiken. Een grovere stof van rib oogt stoerder dan een fauteuil van teddystof. Tussen die twee uitersten zit nog een arsenaal aan keuzes. Bovendien is de ene stof beter bestand tegen vlekken of nagels van huisdieren. Dat geldt ook voor een patroon: op een effen stof is meer zichtbaar dan op een stof met een dessin. Als je dit belangrijk vindt, vergeet dan niet om hier rekening mee te houden. Het is fijn als het geheel er mooi uitziet, maar laten we niet over het hoofd zien dat het ook best praktisch mag zijn. Het is en blijft per slot van rekening een meubelstuk, een gebruiksvoorwerp. 

Draaien of stilstaan

Stoelen of fauteuils kiezen, doe je niet zomaar. Als je bedacht hebt voor welke vorm je gaat, dan is er nog de keuze van de type stof en de kleur. Tegenwoordig kun je in veel gevallen ook het onderstel uitkiezen; een stoel op pootjes, gewoon meteen op de grond of een draaifauteuil. Eigenlijk gaat het hier om persoonlijke voorkeuren. Onder de stoel met pootjes kun je makkelijker stofzuigen en het oogt ruimtelijker omdat je er onderdoor kunt kijken. Met de draaifauteuil draai je gemakkelijk een andere richting op en de stoel die meteen op de grond staat, staat wat meer honkvast. Heel veel meer valt daar niet aan toe te voegen. Weet dat de keuze er is en kijk wat voor jou het handigst is en wat het best bij de rest van je meubels past. Overleg dit gerust met de medewerkers van de betreffende winkel; zij hebben vaak net een andere kijk op het interieur. Het laten zien van foto’s is dan ook een tip die zinvol is gebleken.

Tips tot slot

Het gaat er natuurlijk om dat de stoel lekker zit, daar begint het allemaal mee. De rest is bijkomende zaak die van jouw fauteuil een perfecte en uitnodigende plek maken om te relaxen.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207