Hoe zorg je voor een duurzame inrichting?

Tegenwoordig ontkom je er niet aan om wat over duurzaamheid te horen. Het is niet heel gek, want duurzaamheid is juist erg belangrijk. Door middel van een verbeterde duurzaamheid werken we aan een betere wereld. Hoewel we dus steeds beter weten wat goed is voor mens en milieu kan het af en toe best lastig zijn. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor een duurzame inrichting? Hieronder lees je daar meer over!

Gebruik van natuurlijk materiaal

In veel woningen zie je veel natuurlijke producten terug komen. Dit zorgt niet alleen voor een goede sfeer in de woning, maar zorgt daarnaast ook nog eens voor een betere duurzaamheid. Wanneer je een houten meubelstuk in je woning hebt, zal deze erg lang mee kunnen gaan. Wel is het hierbij belangrijk dat het meubelstuk op de juiste manier gekapt is en daarnaast ook goed behandeld wordt. Voor de aanschaf van houten materialen is het dus belangrijk eerst goed onderzoek te doen. Bekijk de verschillende soorten hout waar je uit kunt kiezen en zorg dat je deze goed behandeld. Dan kun je dit materiaal op veel verschillende plaatsen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een tafel, stoelen, plank aan de muur om spullen op te zetten en zo heb je nog meerdere opties. 

De juiste verlichting

Verlichting kan veel doen voor de duurzaamheid van een woning. Voorheen werd er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van gloeilampen. Deze lampen gebruiken ongeveer 90% meer energie dan LED verlichting. Wanneer je dus bezig bent met het verduurzamen van de inrichting van je woning, kun je het beste LED verlichting installeren. Hierbij kun je denken aan een LED inbouwspot. Naast de LED inbouwspot heb je nog vele andere opties die zeker gebruikt kunnen worden. Het grote voordeel aan LED verlichting is dat het minder energie verbruikt, maar daarnaast toch goede verlichting geeft. Hierbij kun je kiezen voor fel licht of juist minder fel. Daarnaast kun je de verlichting in verschillende manieren krijgen. 

Vintage meubels

hippe fauteuils

Tegenwoordig is het steeds meer een trend om materialen te krijgen van vintage winkels. Dit is een goede oplossing. Door middel van de vintage winkels, breng je weer een nieuw leven in eerder gebruikte producten. Soms zijn mensen uitgekeken op bepaald materiaal. Hoewel die persoon het dan wat minder leuk vindt, hoeft het zeker nog niet weggegooid te worden. Op het moment dat iemand uitgekeken is op verschillende materialen, kan hij dit wegbrengen naar een vintage winkel. Hier kun je dit dan kopen, waardoor je je woning weer een unieke en daarnaast duurzamere inrichting kan geven.   

Gebruik duurzame verf

Wanneer je de keuze maakt om een kleur aan te brengen op bijvoorbeeld de muren, kun je het beste kiezen voor duurzame verf. Deze verf is samengesteld op waterbasis, waardoor ze kunnen garanderen dat er bijna geen chemische stoffen inzitten. Hierdoor is de verf ook nog eens zo goed als geurloos, waardoor het gebruikt kan worden bij kinderen en wanneer je zwanger bent. Ook is het mogelijk om te recyclen en is de fabriek gemaakt door middel van zonnepanelen. Het is dus extra duurzaam en zeker een goede tip om te gebruiken. 

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 206