Lekker slapen in een gezellige slaapkamer? Denk aan het beddengoed!

Dat de keuze van het beddengoed een van de grootste sfeermakers is in de slaapkamer, wordt weleens vergeten. In dit blog besteden we daarom aandacht aan de lakens, dekens, hoeslakens  en dekbedovertrekken in de ruimte waar we het vaakst onze ogen dicht hebben: de slaapkamer.

Onderaan beginnen: het hoeslaken

Het hoeslaken vormt een beschermlaag om je matras heen. De keuze van de stof bepaalt mede hoe lekker je slaapt. Als je het ’s nachts wat kouder hebt, ben je gebaat bij een hoeslaken van badstof. Als je echter veel zweet, is een katoenen versie een beter idee. Naast deze twee opties bestaan er nog veel meer varianten die de kwaliteit van je slaap zonder meer kunnen verhogen. Het is dan ook aan te raden om het een en ander uit te proberen en zo zelf te ervaren wat voor jou het beste werkt.

Het dekbed

Dons van ganzen of van eenden, veren, wol of synthetisch materiaal. Elke vulling heeft een andere werking. Afhankelijk van of je een warme of koude slaper bent, kies je de vulling die bij je past. Daarnaast is er nog de keuze tussen een vier seizoenen dekbed of een dekbed die voor een enkel seizoen geschikt is. Een goed dekbed laat je behaaglijk voelen zodra je in bed stapt en valt als een zachte deken over je heen. Want je kunt een gezellige slaapkamer hebben, zonder het beddengoed dat bij je past, is lekker slapen een stuk moeilijker.

Je bed opmaken

slaapkamer - boxspring

We weten allemaal dat het opmaken van een bed best een lastige klus kan zijn. De lappen stof zijn groot, het dekbed is zwaar en de beweegruimte om het bed heen is niet altijd optimaal. Ondanks dat het verwisselen van beddengoed een behoorlijke klus is, moet het toch met enige regelmaat gebeuren. Er wordt geadviseerd om in elk geval om de twee weken je bed te verschonen. Als je allergisch bent voor bijvoorbeeld huisstofmijt is het aan te raden om alles vaker in de wasmachine te doen. Wassen op 90 graden is geen overbodige luxe, maar 60 graden is zeker het minimum. Bij die temperatuur overleven de bacteriën de wasbeurt niet. Of je na de wasbeurt ook nog tijd en zin hebt om alles te strijken, is natuurlijk helemaal aan jou. Weet in elk geval dat ook hierin de keuze van stof het verschil kan maken. De ene stof kreukt nu eenmaal meer dan de andere.

Bij een gezellige slaapkamer hoort een beetje kleur

Zelfs al zit het hoeslaken verstopt onder het beddengoed, een leuke kleur is altijd een goed idee. Waar over het algemeen het advies gegeven wordt om voor een dekbedovertrek met een rustig patroon of zachte kleur te kiezen, kan de combinatie met fel gekleurde hoeslakens juist een verrassend effect geven. Want ook al heb je in de slaapkamer vaak je ogen dicht, wakker worden met een beetje kleur vrolijkt meteen je hele dag op! Ik wens je een goede nacht.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207