Voordelen van slimme verlichting

Slimme gadgets komen steeds vaker voor in moderne huishoudens. Van slimme beveiliging tot slimme rookmelders, veel mensen kunnen niet zonder hun slimme apparaten. Smart lampen werken samen met andere apparaten en zijn gemakkelijk te bedienen met een app op je smartphone, afstandsbediening of je stem. Hierdoor verander je de sfeer in jouw woning in een handomdraai.

Gebruiksvriendelijke smart lampen

Slimme verlichting is gemakkelijk aan te passen en te besturen. Over het algemeen werkt de verlichting met een app op je smartphone. Je plaatst een hub, installeert alle lampen daarop en geeft vervolgens jouw commando’s door aan de hub. Gebruik je internet thuis om verbinding te maken en de lampen aan en uit te zetten, feller te laten schijnen of juist te dimmen.

Energie besparen met slimme verlichting

Een groot voordeel van slimme verlichting, is dat de lampen zeer energiezuinig zijn. De ledverlichting gebruikt een stuk minder energie dan halogeen- en gloeilampen. Doordat de slimme verlichting leert van jouw patronen en je de verlichting bijvoorbeeld op afstand uit kunt schakelen, draagt dit bij aan jouw besparing op de energierekening. Verlichting die blijft branden zonder dat jij thuis bent is hiermee verleden tijd. De investering in smart lampen verdient zich hierdoor snel weer terug. Zeker in combinatie met een slimme thermostaat waardoor je de verwarming een graadje lager zet kan dit je op jaarbasis flink wat geld schelen.

Sfeer aanpassen

veilig huis met smart home

Niet alleen pas jij de felheid van de verlichting op afstand aan, maar je kunt ook kiezen uit diverse soorten lampen. Er zijn lampen die alleen wittinten gebruiken, of lampen die iedere gewenste kleur aannemen. Zo krijg je meer mogelijkheden wanneer je voor een gekleurde lichtbron kiest. Boots bijvoorbeeld de zonsopkomst na met jouw verlichting of synchroniseer de lampen met de televisie. Niet alleen voor binnen kun je kiezen voor slimme verlichting, ook sfeervolle tuinverlichting is beschikbaar in een smart versie. Laat de lampen automatisch inschakelen zodra de zon weg is of zet de verlichting alvast aan zodra je wegrijdt van werk.

Meerdere apparaten koppelen

Niet alleen slimme verlichting maakt jouw leven een stuk makkelijker. Je kunt ook de rolgordijnen en thermostaat koppelen aan jouw systeem, waardoor al jouw apparatuur klaar voor een nieuwe dag is op het moment dat jij ’s ochtends wakker wordt. De verwarming staat op de ideale temperatuur, je lampen gaan aan en het rolgordijn schuift vanzelf omhoog. Een makkelijke manier om al je apparaten tegelijk te beheren, is door ze te koppelen aan een home assistent, zoals Siri, Google home of Amazon Alexa. De assistent zorgt ervoor dat alle slimme producten goed samen kunnen werken en is bedienbaar met je stem.

Marinus Marinus
Marinus Marinus
Artikelen: 14