Hoe kun je houten jaloezieën het beste schoonmaken?

Houten jaloezieën zijn helemaal hip en zie je tegenwoordig in bijna elk huis wel hangen. Dat is natuurlijk niet voor niets, want het staat ontzettend stoer en elegant tegelijkertijd. Het kan een ruimte helemaal afmaken, zonder al te veel moeite te hoeven kosten. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jouw jaloezieën geen stofvangers worden en ze netjes blijven, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten? We vertellen het je graag, zodat jij elke dag met plezier uit het raam kijkt.

Eerst afstoffen

Je hoeft echt niet elke week je raamdecoratie van HXB.nl volledig schoon te maken. Dat kost namelijk ontzettend veel tijd en energie, die je ook prima aan andere dingen kunt besteden. Toch kun je wel eens in de week de jaloezieën stofvrij maken. Dit kun je echt binnen een paar seconden doen en scheelt je heel wat schoonmaakbeurten. Hoe kun je dat het beste doen? Je kunt de jaloezieën volledig sluiten en hier met een droge doek overheen wrijven, waardoor je het grootste gedeelte van het stof al meepakt. Je kunt er ook met een speciale Swiffer of plumeau langsgaan om het stof weg te vegen. Als je het echt snel wilt doen, zou je het eventueel zelfs met de stofzuiger en een klein opzetstuk kunnen doen.

Schoonmaken

Als je regelmatig zorgt dat er weinig stof tussen de lamellen liggen, hoef je het echte schoonmaakwerk niet vaak te doen. Dat is trouwens ook helemaal niet goed voor de houten lamellen, dus je kunt het beter enkel goed schoonmaken wanneer het echt nodig is. Gebruik een schone doek met lauwwarm water en weinig of zelfs geen reinigingsmiddel. Je kunt de lamellen een voor een met een lichtvochtige doek schoonmaken, waarbij je extra aandacht besteed aan de hoekjes. Zorg ook dat je ze echt weer droog maakt nadat je klaar bent met een droge doek, om vlekken te voorkomen.

raamdecoratie trends

Wees voorzichtig

Zeker met houten jaloezieën moet je echt voorzichtig zijn, omdat het zomaar kan gebeuren dat ze te veel water opnemen. Gebruik dus niet te veel water en droog alles goed af. Houd elke jaloezie ook goed vast wanneer je het schoonmaakt, maar wees niet te hardhandig. Als je alle lamellen gehad hebt, kun je de jaloezieën weer helemaal openzetten. Zo kan alles goed luchten en drogen. Voor je het weet ziet alles er weer piekfijn uit en kun je weer met plezier uit het raam kijken!

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101